Οριστική παύση στη διάθεση των δωρεάν self test στην Αττική

Sharing is caring!

Με ένα δριμύ “κατηγορώ” κατά της κυβέρνησης για την αποτυχημένη συνολικά διαχείριση της πανδημίας, «που στηριζόταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών», ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (Φ.Σ.Α.) ανακοινώνει την απόφασή του για την οριστική διακοπή της δωρεάν διάθεσης self test στα φαρμακεία του λεκανοπεδίου από την 19η Ιουνίου 2021.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Σ.Α. αναφέρει στην απόφασή του τις «σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες», που εξ αρχής είχε εκφράσει, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, όπως επισημαίνει από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, «το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά».

Όσο για τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών που πρότεινε η κυβέρνηση να δει με θετικό μάτι, σε “αντάλλαγμα” για τη συνέχιση της «αποτυχημένης επιδημιολογικής επιτήρησης», αποδεικνύονται κενό γράμμα, αφού «το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία».

Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής
O Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά. Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηριζόταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως «αντάλλαγμα» να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία.

Ουσιαστικά, όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι. Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test.

Ο Φ.Σ.Α. είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ότι από τις 19 Ιουνίου, τα φαρμακεία-μέλη του θα σταματήσουν τη δωρεάν χορήγηση των self-test, χωρίς περαιτέρω παράταση. «Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία εδώ και τρεις μήνες δεν ξεκίνησε καν την συζήτηση για επίλυση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου, όπως γραπτώς είχε δεσμευτεί ο Υπουργός κ. Κοντοζαμάνης. Η μη τήρηση της υπογραφής της κυβέρνησης έρχεται να ακολουθήσει την προηγούμενη μη τήρηση της υπογραφής της σχετικά με τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους. Αν η κυβέρνηση είχε στοιχειωδώς τη θέληση να προχωρήσει στην επίλυση οποιουδήποτε σοβαρού προβλήματος, θα είχε ξεκινήσει τουλάχιστον να συζητά μαζί μας. Αντί για αυτό, τρεις μέρες πριν από την λήξη της παράτασης που δόθηκε από τους φαρμακοποιούς, συναισθανόμενοι την αγωνία μαθητών και οικογενειών τους, αποφασίσαμε αντί για 6 Ιουνίου που έληγε η συμφωνία, να τελειώσει στις 19 Ιουνίου. Ως εδώ με τις αδιαφανείς συμφωνίες με την κυβέρνηση, που οδήγησαν σε διασυρμό του κλάδου. Οι φαρμακοποιοί θα διεκδικήσουν δυναμικά την επίλυση των θεσμικών τους αιτημάτων» ανέφερε η προηγούμενη ανακοίνωση – απόφαση του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

►Σήμερα το απόγευμα, είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα της διάθεσης των self-test για τον κορονοϊό, αλλά και αυτό των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Πηγή:efsyn

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin