Ο αρχηγός των Εργατικών ζητά από τη Βουλή των Κοινοτήτων να απορρίψει ξανά το Brexit

Sharing is caring!

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων πρέπει να απορρίψουν ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι όταν τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα, έκρινε ο επικεφαλής των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Μέι ανακοίνωσε νωρίτερα στο Στρασβούργο ότι εξασφάλισε νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο κείμενο, σε μια προσπάθεια της ύστατης στιγμής να αλλάξει τη γνώμη των εξεγερμένων βουλευτών των Τόρις που απειλούν να καταψηφίσουν ξανά τη συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

«Οι διαπραγματεύσεις της πρωθυπουργού απέτυχαν. Η αποψινή (σ.σ. χθεσινή) συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιέχει τίποτε που να προσεγγίζει τις αλλαγές που η Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί στο κοινοβούλιο», ανέφερε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. «Γι’ αυτό τα μέλη του κοινοβουλίου πρέπει να απορρίψουν αυτή τη συμφωνία αύριο (σ.σ. σήμερα)», συμπλήρωσε.

Καμία αλλαγή στις τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν βλέπει το Εργατικό Κόμμα

Καμία αλλαγή δεν διαπιστώνει το Εργατικό κόμμα ότι επιτεύχθηκε στις συνομιλίες της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κερ Στάρμερ, μετά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο Κερ Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι το Εργατικό κόμμα θα απορρίψει τη συμφωνία στην αυριανή ψηφοφορία και εκτίμησε ότι το ίδιο θα κάνει η Βουλή, καθώς η ανακοίνωση επαναλαμβάνει όσα περιλαμβάνονται στην κοινή επιστολή που είχαν στείλει στην βρετανίδα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον Ιανουάριο. Εκτίμησε ακόμη ότι οι σημερινές εξελίξεις δεν είναι ικανές να οδηγήσουν τον γενικό εισαγγελέα, Τζέφρι Κοξ, να αλλάξει την νομική του γνωμοδότηση.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, απάντησε ότι ο Τζέφρι Κοξ θα ενημερώσει για την νομική του άποψη, πριν από την αυριανή συζήτηση στο κοινοβούλιο και χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τις αλλαγές.

Πρόσθεσε ότι στην αυριανή συζήτηση, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, θα κατατεθούν εκ μέρους της κυβέρνησης δύο νέα έγγραφα που θα αφορούν ένα κοινό, νομικά δεσμευτικό όργανο επί της συμφωνίας αποχώρησης κι ένα πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και μία κοινή ανακοίνωση που θα συμπληρώνει την πολιτική διακήρυξη.

Πριν από την ανακοίνωση στη Βουλή, ο Λίντινγκτον συγκάλεσε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενημέρωσε για τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στο Στρασβούργο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Λονδίνο, United Kingdom
ΑΠΕ-ΜΠΕ-της ανταποκρίτριάς μας Ειρήνης Ρακιτζή
Λονδίνο, United Kingdom

H Μέι υποστηρίζει ότι εξασφάλισε από την ΕΕ αυτό που της ζητούσε η Βουλή των Κοινοτήτων

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin