Ο Ταγίπ παριστάνει την αλεπού: Επιδιώκει την πτώση Άσαντ αλλά επιτρέπει επαφές των μυστικών υπηρεσιών

Sharing is caring!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σήμερα ότι η κυβέρνησή του διατηρεί επαφές «σε χαμηλόβαθμο επίπεδο» με τη Δαμασκό, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών τους, παρά τις επικρίσεις που διατυπώνει προς το συριακό καθεστώς και το γεγονός ότι η Άγκυρα στηρίζει τους μαχητές που πολεμούν εδώ και χρόνια για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η εξωτερική πολιτική συνεχίζεται με τη Συρία σε χαμηλόβαθμο επίπεδο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση τέτοιου είδους άμεσων επαφών μεταξύ Άγκυρας-Δαμασκού.

«Οι ηγέτες μπορούν να διακόπτουν τις σχέσεις τους. Όμως, οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να επικοινωνούν για τα δικά τους συμφέροντα» εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ακόμα κι αν είναι ο εχθρός σας, δεν μπορείτε να διακόψετε κάθε σχέση με εκείνον, στην περίπτωση που τον χρειαστείτε αργότερα» συμπλήρωσε ο Τούρκος ηγέτης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι η προτεινόμενη ζώνη αποκλιμάκωσης στη βορειοανατολική Συρία, η οποία, όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, θα πρέπει να εγκατασταθεί καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή, δεν μπορεί να δημιουργηθεί από τις δυτικές δυνάμεις χωρίς την Τουρκία.

«Μπορούμε να παράσχουμε την ασφάλεια στην περιοχή. Μπορούμε να διαχειριστούμε την περιοχή μαζί με εσάς» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί. Αλλά, δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε από την περιοχή για τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί για το θέμα της Συρίας, στο Σότσι την 14η Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο TRT, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η σύνοδος θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κατάσταση στις περιοχές της Τζαραμπλούς, της Αφρίν και της Ιντλίμπ, στη βόρεια και δυτική Συρία, έτσι ώστε οι πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να φύγουν, να μπορέσουν να επιστρέψουν.

03/02/2019 22:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters- Anadolu

Μπήκε στο “τεμάχιο 9” το Barbaros μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ: Θα παραμείνει λένε, μέχρι τον Μάϊο

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin