Πάϊατ: “Δεν έχω στοιχεία για ρωσική ανάμειξη στις ελληνικές εκλογές”

Sharing is caring!

Δεν έχει δει στοιχεία για προσπάθειες ανάμιξης της Ρωσίας στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί ότι είναι πιθανόν να έχουμε εκστρατεία παραπληροφόρησης στη χώρα μας καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Επειδή όμως οι δηλώσεις του στην τηλεόραση του Antenna στο Ατλαντικό Συμβούλιο Disinfo Week ευρέως μεταδόθηκαν λάθος -όπως ο ίδιος έγραψε με ανάρτησή του στο Twitter- ο κ. Πάιατ παρέθεσε αυτούσιο το κείμενο της δήλωσής του.

«Ολες οι ανοικτές κοινωνίες μας είναι ευάλωτες στα εργαλεία αυτά. Αυτό το μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις προεδρικές εκλογές. Εχουμε στοιχεία για τέτοιου είδους χειραγώγηση της πληροφόρησης στην Ελλάδα. Εχουμε διαπιστώσει ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, τις προσπάθειες για την υπονόμευση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω δει στοιχεία για προσπάθειες ανάμιξης στις προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα» ανέφερε συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρέσβης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα».

Στη συνέχεια, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην εκδήλωση disinfo week στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως στόχος της είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση ώστε οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας, ο ελεύθερος Τύπος, που είναι όλοι πολύ ισχυροί, να βρίσκονται σε επιφυλακή και να απαντήσουν.

Σε ερώτηση για τους λόγους που επέλεξε την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς αυτής της εκστρατείας της Disinfo Week, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας ανέδειξε ως πρώτο και σημαντικότερο το γεγονός ότι εδώ είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. «Αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε πάντα. Η Δύση οφείλει στην Αθήνα, οφείλει στην Ελλάδα πάρα πολλά. Αρα είναι ο κατάλληλος τόπος για να εγείρουμε αυτό το θέμα» προσέθεσε. Επισήμανε επίσης πως η Ελλάδα είναι ο κατάλληλος τόπος, διότι έχει υπάρξει για πάρα πολλούς αιώνες τόπος γεωπολιτικού ανταγωνισμού. «Ακόμα λειτούργησε καλά στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει καταβάλει το Ατλαντικό Συμβούλιο μαζί με την πρεσβεία και της ισχυρής μου ενθάρρυνσης για την πιο σοβαρή αντιμετώπιση των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα» συμπλήρωσε και δήλωσε υπερήφανος για τη «σημαντική αντιπροσωπεία του Ατλαντικού Συμβουλίου στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφασε τη βούληση της χώρας του η Ελλάδα και οι ΗΠΑ να παραμείνουν ισχυροί εταίροι, «καθώς επιδιώκουμε να χτίσουμε την ελληνο-αμερικανική σχέση υπό το πρίσμα των σχέσεων των δύο λαών», όπως σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, ο Τζέφρι Πάιατ απάντησε πως η χωρα μας παίζει ήδη σημαντικό ρόλο. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που άκουσε τον πρέσβη και πρόεδρο του Global Energy Center του Ατλαντικού Συμβουλίου Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ να τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην πρωτοβουλία των «Τριών Θαλασσών». «Συμφωνώ με αυτό και ελπίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο οι κυβερνήσεις μας θα μπορέσουν να εργασθούν από κοινού» διαμήνυσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Τέλος, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις «προσπάθειες που συνεχίζει να καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την οικοδόμηση μίας εποικοδομητικής, συμμαχικής σχέσης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Αθήνα». Αυτό είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, προσέθεσε και τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες.

Print Friendly, PDF & Email

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin