Παπανδρέου: Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα βοηθούσε τους Σοσιαλιστές να ανακάμψουν

Sharing is caring!

Οι Σοσιαλιστές μπορούν να ανακάμψουν, εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από τους Δελφούς.

Όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να βρουν το θάρρος να θέσουν τα σωστά διλήμματα και να προτείνουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στη βάση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

«Μία πρόταση που θα αντιμετωπίσει και την κλιματική αλλαγή, αλλά και θα δώσει ευκαιρίες, θέσεις εργασίας καθώς θα προτάξει ένα άλλο μοντέλο και σκεπτικό γύρω από το τι σημαίνει ισορροπημένη ανάπτυξη που αγκαλιάζει όλους και αναδιανέμει δίκαια τους καρπούς της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την ελληνική κρίση ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως η στάση των Ευρωπαίων ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό στα κράτη-μέλη ενώ μίλησε για στερεότυπα που καλλιεργήθηκαν και έκανε λόγο για έλλειψη αλληλεγγύης όταν η Ελλάδα ήταν στο έλεος των αγορών.

Κληθείς να απαντήσει για το αν η ΕΕ δίνει στους πολίτες προστασία, οικονομική ανάπτυξη και καλύτερη ζωή, ο κ. Παπανδρέου απάντησε:

«H Ευρώπη θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει το προσφυγικό αν οι χώρες του βορρά και νότου είχαν μοιραστεί βάρος».

Παράλληλα, σημείωσε πως θα τα είχαμε καταφέρει στη χρηματοπιστωτική κρίση αν είχαμε συνεργαστεί ως Ευρώπη είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ενότητα.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως ένας από τους λόγους για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού ήταν η αύξηση των ανισοτήτων.

Όπως είπε η παγκοσμιοποίηση και η φυγή των κεφαλαίων προς φορολογικούς παραδείσους ενίσχυσε τον αριθμό των περιθωριοποιημένων πολιτών, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές και δημαγωγοί όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

«Αν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα αυτό το φαινόμενο με αποτέλεσμα τις εκλογικές ήττες των τελευταίων ετών, υπάρχουν νέα, δυναμικά κινήματα που αναπτύσσονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που νομοτελειακά θα τονώσουν το προοδευτικό κίνημα και στην Ευρώπη», κατέληξε.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin