Παράταση προθεσμιών μελετά το οικονομικό επιτελείο

Sharing is caring!

Από την έντυπη έκδοση

Την παράταση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, της καταληκτικής προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και την καθυστέρηση έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ φέρνει η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων να παρατείνει, εκτός απροόπτου, έως και τις 29 Ιουλίου την προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία εκπνέει στις 30 Ιουνίου. Ο αριθμός των φορολογουμένων αναμένεται να αυξηθεί άλλωστε φέτος κατά περίπου 100.000 υπόχρεους, από τους εξής λόγους:

Την ενηλικίωση περίπου 70-80.000 φορολογουμένων. Με την ενηλικίωση είναι πλέον υποχρεωτική η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, εκτός και αν ο νέος καλύπτεται από τις σχετικές εξαιρέσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Του γεγονότος ότι περίπου 25.000 παντρεμένοι επέλεξαν φέτος να κάνουν ξεχωριστά τη φορολογική τους δήλωση από τον/τη σύζυγο, κάτι που σημαίνει ότι οι περσινές 25.000 δηλώσεις θα γίνουν φέτος 50.000.

Επιβεβλημένη

Η εν λόγω παράταση, πάντως, σύμφωνα και με παράγοντες της αγοράς, κρίνεται επιβεβλημένη όχι μόνο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υπόχρεων αλλά και γιατί κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου πάντα παρατηρείται «χαλάρωση» των μηχανισμών, ενώ αποτελεί «κανόνα» ότι οι φορολογούμενοι πάντα αμελούν και καθυστερούν τις υποχρεώσεις τους, στηριζόμενοι στην ανοχή που επιδεικνύει σε συγκεκριμένες περιόδους ο κρατικός μηχανισμός.

Θα πρέπει άλλωστε να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη προχωρήσει στην επεξεργασία 2.704.315 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, από την οποία το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών είναι 373,8 εκατ. ευρώ.

Από την εκκαθάριση μάλιστα των ανωτέρω δηλώσεων έχουν προκύψει τα εξής αποτελέσματα:

* 727.019 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά (26,88%), με τον πρόσθετο φόρο να ανέρχεται στο ποσό των 457,9 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 629,8 ευρώ.

* 308.472 εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά (11,41%) με το συνολικό ποσό επιστροφής να ανέρχεται σε 84,14 εκατ. ευρώ.

* 1.688.824 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά (61,71%).

Τυχόν παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα συμπαρασύρει την καταληκτική ημερομηνία για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, που εκπνέει στις 28 Ιουνίου.

Ακόμη, η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι δεδομένο ότι θα παρασύρει και την τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η οποία, αντί για τέλη Ιουλίου που είναι προγραμματισμένη, μπορεί να ολοκληρωθεί Αύγουστο και η πρώτη δόση πληρωμής να γίνει τον Σεπτέμβριο.  

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin