Πού τυπώνονται τα ψηφοδέλτια των εκλογών: «Χαρά» των τυπογραφείων η τριπλή κάλπη

Sharing is caring!

Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκονται, αν μη τι άλλο, πολιτικά κόμματα και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, καθώς απομένουν μόλις λίγα 24ώρα πριν την τριπλή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής (σ.σ. ευρωπαϊκές, περιφερειακές, δημοτικές).

Ωστόσο, τις προηγούμενες εβδομάδες, σε προεκλογικό πυρετό βρίσκονταν και εκατοντάδες τυπογραφεία — εκτυπωτήρια σ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία κλήθηκαν να τυπώσουν και να ετοιμάσουν εκατομμύρια… ψηφοδέλτια, χρησιμοποιώντας αρκετές δεκάδες τόνων χαρτιού.

Ψηφοδέλτια, τα οποία θα διανεμηθούν στους πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν τόσο τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και τους αιρετούς τοπικούς «άρχοντες».

Ποιος τυπώνει τα ψηφοδέλτια στις αυτοδιοικητικές;

Η νομοθεσία του ελληνικού κράτους για τα ψηφοδέλτια είναι σαφής: Οι συνδυασμοί που κατέρχονται στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, είναι υποχρεωμένοι να εκτυπώσουν με ίδια μέσα τα ψηφοδέλτιά τους και στη συνέχεια, να τα παραδώσουν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, αντίστοιχα.

Εν ολίγοις, κάθε υποψήφιος συνδυασμός καλείται να στραφεί σε ιδιωτικά τυπογραφεία ή εκτυπωτήρια, προκειμένου να είναι έτοιμος εν όψει της τριπλής κάλπης και να τυπώσει τα ψηφοδέλτιά του.

Προσκομίζοντας, βέβαια, τις αποδείξεις από το εκάστοτε τυπογραφείο, το υπουργείο Εσωτερικών επιστρέφει στους υποψήφιους συνδυασμούς το χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε, μέσω ειδικών πιστώσεων.

«Για αρκετές ημέρες, οι μηχανές δούλευαν στο φουλ. Αναγκαστήκαμε μάλιστα, να προσλάβουμε έκτακτο προσωπικό, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας», δηλώνει στο Sputnik ο Μιχάλης Ζαχαρόπουλος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης τυπογραφείου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Ο ίδιος ανέλαβε την εκτύπωση των ψηφοδελτίων συνδυασμού, ο οποίος κατέρχεται στον δήμο του Αγίου Δημητρίου Αττικής. «Η δουλειά είναι αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Αλλά αυτό είναι λογικό. Το ίδιο γίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που αφορά τους δήμους. Το ίδιο έγινε και το 2014», σπεύδει να προσθέσει.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ψηφοδέλτιο

Σύμφωνα με το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), το οποίο δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου του 2019, το ψηφοδέλτιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κάτωθι:

— Το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού

— Το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη

— Τον αριθμό των υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων που κάθε ψηφοφόρος δύναται να «σταυρώσει»

— Τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, με αλφαβητική σειρά

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι συνδυασμοί όφειλαν να έχουν προσκομίσει τα ψηφοδέλτια στην αρμόδια περιφερειακή και δημοτική αρχή, τουλάχιστον οκτώ ημέρες πριν τις εκλογές, προκειμένου να διανεμηθούν εγκαίρως στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα.

Μάλιστα, ο κάθε υποψήφιος συνδυασμός κλήθηκε να τυπώσει έναν ευμεγέθη αριθμό ψηφοδελτίων, ο οποίος υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 20% τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Όπως είναι φυσικό, το χρώμα του ψηφοδελτίου είναι λευκό και η εκτύπωση πραγματοποιείται με μαύρα γράμματα, χωρίς ωστόσο να καθορίζεται το μέγεθος της γραμματοσειράς, το οποίο τελεί στη διακριτική ευχέρεια του κάθε συνδυασμού.

Τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών

Σε αντίθεση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις ευρωεκλογές 2019, η τύπωση των ψηφοδελτίων υλοποιείται κεντρικά, μέσω του Εθνικού Τυπογραφείου, στο κέντρο της Αθήνας.

Επομένως, τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων (σ.σ. συνολικά 40 σε αριθμό), όπως διευκρινίζει στο Sputnik αρμόδια πηγή κοινοβουλευτικού κόμματος, δεν εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία, παρά μόνο ως προς το σκέλος των ονομάτων των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Δηλαδή, το κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων που διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, παραλαμβάνει από το Εθνικό Τυπογραφείο τα επίμαχα ψηφοδέλτια και στη συνέχεια, αναλαμβάνει τη συμπλήρωση της λίστας των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε ψηφοδέλτιο οφείλει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 21 ονόματα υποψηφίων, που είναι και ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin