Πόσο λιγότερο αμείβονται οι Ελληνίδες σε σχέση με τους Έλληνες;

Sharing is caring!

Μπορεί το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον εργασιακό χώρο να έχει καλυφθεί, μάλιστα στις ΗΠΑ οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες στο εργατικό δυναμικό, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και στις αμοιβές. Με το τελευταίο καταπιάστηκε, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η Eurostat και με στοιχεία του 2017 έδειξε ότι το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα υφίσταται σε όλη την Ευρώπη όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής στον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostast οι εργαζόμενες Ελληνίδες ηλικίας 20- 64 ετών αμοίβονται κατά 19,7% σε σχέση με τους Έλληνες το 2017. Το άνοιγμα αυτό της ψαλίδας ως προς τις αμοιβές είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη καθώς πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Μάλτα (24,1%) και η Ιταλία (19,8%).

Στον αντίποδα βρίσκονται η Λιθουανία με μόλις 1% διαφορά στις αμοιβές των δύο φύλων και ακολουθούν η Φινλανδία με 3,5% και η Νορβηγία και Σουηδία με 4%.

Ο μέσος όρος διαφοράς στις χώρες της Ευρώπης είναι στο 11,5% με την Κύπρο να βρίσκεται κάτω από αυτόν (9,5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τελευταία πέντε χρόνια η ψαλίδα έκλεισε μόνο κατά 0,7% καθώς η διαφορά ήταν το 2012 στο 12,2%. Η Ελλάδα μαζί με την Σλοβενία είναι οι μόνες χώρες όπου η διαφορά αυτή έμεινε σταθερή την τελευταία πενταετία.

Στο διάστημα αυτό υπήρξαν χώρες όπως η Μάλτα (-7,3%), το Λουξεμβούργο (-6,5%) και η Σλοβενία (-2,7%) όπου η ψαλίδα έκλεισε σημαντικά και άλλες όπως η Ουγγαρία (4,2%), η Ιρλανδία (3,5%) και η Βουλγαρία (2,4%) όπου η ψαλίδα άνοιξε ξανά υπέρ των αμοιβών των ανδρών.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin