Πότε κατατίθεται η τροπολογία για 13η σύνταξη και φοροελαφρύνσεις

Sharing is caring!

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το πακέτο θετικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την 13η σύνταξη και για φοροελαφρύνσεις. Σήμερα ή το πολύ αύριο, θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία, στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, όπως μεταδίδει το news247.gr.

Ειδικότερα, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%, τη μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%, ενώ θα αποφασιστεί η κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο με την πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, θα τεθεί σε ψηφοφορία μεθαύριο, Τετάρτη.

Η καταβολή της 13ης σύνταξης, θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 20 Μαΐου, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου στη δημόσια τηλεόραση. Όπως είπε, η 13η σύνταξη θα είναι ακατάσχετη και θα καταβληθεί και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη, με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι όσοι δικαιούνται περισσότερες κύριες συντάξεις, θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κύριων συντάξεών τους.

Κόντρα Μαξίμου — ΝΔ για την επταήμερη εργασία

Σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεν δίνει 13η σύνταξη, δίνει ένα επίδομα με ξεδιάντροπο τρόπο».

Άλλο σημείο της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία, ερμηνεύτηκε ως θέση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατραπεί το πενθήμερο σε επταήμερο με αποτέλεσμα να ξεσπάσει οξύτατη πολιτική κόντρα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύθηκε για 13η σύνταξη, αλλά δεσμεύθηκε για επταήμερη εργασία», σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας από τα Ιωάννινα είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έσπασε τα κοντέρ, το τερμάτισε».

Απαντώντας, η ΝΔ έκανε λόγο για «γκάφα» από μέρους του Μαξίμου, καθώς όπως ανέφερε, κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κας. Αχτσιόγλου.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin