Σήμερα εγκρίνεται το ψήφισμα για τις γερμανικές οφειλές

Sharing is caring!

Τα πρώτα βήματα για την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, θα γίνουν σήμερα καθώς η βουλή καλείται να εγκρίνει ψήφισμα για τη διεκδίκησή τους.

Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια αλλά η συζήτηση γίνεται τώρα γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στο διάστημα που μεσολάβησε, δηλαδή κατά τη μνημονιακή περίοδο, δεν έπρεπε να επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός με το χρέος της Ελλάδας στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ — ΜΠΕ.

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις εν γένει αξιώσεις της από τη Γερμανία», αναφέρει το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, και στοιχειοθετεί το απαράγραπτο των ελληνικών αξιώσεων, με αναφορά σε ενέργειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Εάν εγκριθεί το πόρισμα, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Με το ψήφισμα, η Βουλή δηλώνει ότι το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοιχτό ως απαράγραπτο χρέος αναζητώντας την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,

Παράλληλα, δηλώνεται πως οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές και πως το Ελληνικό Κράτος, ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του.

Τέλος, θα δηλώνεται πως δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin