Σαρηγιάννης: Στα μέσα Απριλίου θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός

Sharing is caring!

Σαρηγιάννης: Στα μέσα Απριλίου θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Kαμπανάκι χτυπάει ο καθηγητής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης για το μεταλλαγμένο κορωνοϊό .


Μιλώντας στο newsit.gr ο καθηγητής δίνει την δική του πρόβλεψη για το πότε μπορεί να γίνει αυτή η επικράτηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με το μοντέλο του ΑΠΘ αν θεωρήσουμε ως αρχικό αριθμό κρουσμάτων της μετάλλαξης, τα 15, τότε η εκθετική αύξηση του μεταλλαγμένου στελέχους θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου ενώ θα αρχίσει να επικρατεί έναντι του γνωστού που ξέρουμε στα μέσα του Απριλίου.

Για να έχουμε μια επαρκή εικόνα παρακολούθησής του και να στέλνουμε ύποπτα δείγματα προς εξέταση, χρειαζόμαστε 80.000 τεστ τουλάχιστον την ημέρα στον γενικό πληθυσμό. Το timing της παρακολούθησης είναι πολύ σημαντικό.

Μόνο με πολλά τεστ και εντατική αλληλούχιση του γονιδιώματος θα μπορούμε να δρούμε στοχευμένα. Θα μπορούμε να βλέπουμε δηλαδή σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχει έξαρση του στελέχους και έτσι να προχωράμε σε αυστηρά τοπικά lockdown και σε αυστηρή καραντίνα και ιχνηλάτηση σε αυτούς που φέρουν τον μεταλλαγμένο ιό».

Για τον κο Σαρηγιάννη, η αλληλούχιση του γονιδιώματος, όσον αφορά τη νέα μετάλλαξη, δεν μπορεί να περνά από τη στενωπό ενός ή δύο εργαστηρίων, όταν για παράδειγμα πανεπιστήμια διαθέτουν το ειδικό μηχάνημα για αυτή τη δουλειά. Το ΑΠΘ διαθέτει ένα τέτοιο.

Όπως το θέτει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Η χαρτογράφηση της μετάλλαξης απαιτεί αποκέντρωση. H συζήτηση τώρα πρέπει να είναι πως θα σταματήσουμε την επέλαση του μεταλλαγμένου στελέχους και η απάντηση, για εμένα είναι: ‘ανιχνεύω όσο πιο πολύ μπορώ».

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin