Σκουρλέτης: Η οικονομία βρίσκεται σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ξέραμε

Sharing is caring!

Υπάρχουν μία σειρά δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια, όπως ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. «Υπάρχει το αντικειμενικό έδαφος να συναντηθούν δυνάμεις της Αριστεράς -είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη- της Οικολογίας και του ευρύτερου προοδευτικού και σοσιαλιστικού χώρου, που αντιλαμβάνονται όμως την ανάγκη να χαραχθεί μία νέα αντινεοφιλελεύθερη πορεία» πρόσθεσε.

«Σήμερα έχουμε το χαμηλότερο των τελευταίων 12 ετών στις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων. Προχθές είχαμε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε την έξοδο στις αγορές με το πενταετές ομόλογο, πάλι με το χαμηλότερο επιτόκιο από το 2009», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης για τους δείκτες που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα διαφορετικό δρόμο και τόνισε: «Είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών της παρούσας κυβέρνησης, η οποία κατόρθωσε να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα με τις λιγότερες κοινωνικές επιπτώσεις και, στο πλαίσιο αυτό του προγράμματος, να δώσει κάποια διαφορετικά δείγματα γραφής, να ανοίξει έναν άλλον δρόμο. Αυτό ζούμε αυτήν τη στιγμή».

Σχετικά με την αναγκαιότητα συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων και την πρόσκληση που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε πως «εκ των πραγμάτων, τα διλήμματα τίθενται σε μία νέα βάση, στη βάση της νέας οικονομικής πραγματικότητας, η οποία προφανώς κουβαλάει και διάφορα από το πρόσφατο παρελθόν». Στην Ευρώπη υπάρχει ένας σκεπτικισμός για τις μέχρι τώρα ακολουθούμενες οικονομικές στρατηγικές, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς και σε καταστάσεις που υπονομεύουν ευθέως την ευρωπαϊκή συνοχή. Αυτή η κουβέντα γίνεται και στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία από κοινού με την άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, τους Χριστιανοδημοκράτες, τα προηγούμενα χρόνια είχαν υπηρετήσει τις ίδιες οικονομικές στρατηγικές. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Επομένως, υπάρχει το αντικειμενικό έδαφος να συναντηθούν δυνάμεις της Αριστεράς -είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη- της Οικολογίας και του ευρύτερου προοδευτικού και σοσιαλιστικού χώρου, που αντιλαμβάνονται όμως την ανάγκη να χαραχθεί μία νέα αντινεοφιλελεύθερη πορεία», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, επισήμανε ότι για να είναι αξιόπιστη αυτή η σύγκληση πρέπει να γίνει στη βάση μίας νέας προγραμματικής πρότασης, εναλλακτικής ως προς τις κυρίαρχες, και εξήγησε πως αυτό είναι το περίγραμμα και το περιεχόμενο του προσκλητηρίου στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για τη στάση της κ. Γεννηματά απέναντι στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως στη συνείδηση αρκετών προοδευτικών πολιτών, το Κίνημα Αλλαγής καταγράφεται ως ένα κόμμα που κινείται περίπου δορυφορικά ως προς τη Νέα Δημοκρατία.

«Πολίτες, οι οποίοι εκφράζονταν παλαιότερα από τον κεντροαριστερό χώρο, έχουν κάνει τις επιλογές τους εδώ και χρόνια, έχουν ψηφίσει, έχουν στηρίξει, έχουν προσεγγίσει τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε: «Θα έλεγε κανείς ότι οι ψηφοφόροι έχουν προσπεράσει τις πολιτικές ηγεσίες. Αλλά, αυτές τις μέρες βλέπουμε μία σειρά πολιτικά πρόσωπα και κινήσεις, από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη αυτής της συστράτευσης, την ανάγκη διαμόρφωσης του ευρύτερου αριστερού-προοδευτικού πόλου.

Δεν το αντιλαμβάνεται, βεβαίως, η κ. Γεννηματά, αλλά αυτό νομίζω είναι και το μεγάλο πρόβλημα αυτού του χώρου σήμερα. Διότι ενώ θα έπρεπε να διαφυλάσσει, εν πάση περιπτώσει, να περιφρουρεί, κάποια στοιχεία πολιτικής διακριτότητάς του, δεν το καταφέρνει. Και στη συνείδηση, νομίζω, αρκετών προοδευτικών πολιτών, καταγράφεται ως ένα κόμμα που περίπου κινείται δορυφορικά ως προς τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό νομίζω ότι είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα ταυτότητας του ΚΙΝΑΛ σήμερα».

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin