Στα ίχνη των αρχαίων ερπετών

Sharing is caring!

Στα ίχνη των αρχαίων ερπετών

Οι γνώσεις μας για τον πλούσιο κόσμο των έμβιων οργανισμών της αρχαιότητας παραμένουν μέχρι και σήμερα περιορισμένες. Ωστόσο η ανεύρεση και εξέταση των απολιθωμάτων μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τον θαυμαστό κόσμο του παρελθόντος.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στον Καναδά οι αρχαιότερες ενδείξεις για την ύπαρξη των ερπετών.

Τα απολιθωμένα ίχνη ηλικίας 315 εκατομμυρίων ετών, που βρέθηκαν, μας δίνουν την ευκαιρία για την εξέταση μιας από τις σημαντικότερες περιόδους στην ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας, τότε ακριβώς που τα ζώα άφησαν τις θάλασσες και οδηγήθηκαν στη ξηρά.

Τα ίχνη που βρέθηκαν αποδεικνύουν ότι τα ερπετά άρχισαν να εξελίσσονται σχεδόν 1 – 3 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, από ότι πιστεύονταν μέχρι πρόσφατα.

Τα νέα έφερε στο φως ο Βρετανός επιστήμονας Δρ. Howard Falcon-Lang σε μια βραχώδη περιοχή στο New Brunswick. «Η ανακάλυψη έγινε από καθαρή τύχη,» σχολιάζει ο καθηγητής.

«Καθώς περπατούσα κατά μήκος της ακτής μετά από μια κουραστική μέρα ανασκαφών, προσπέρασα μια περιοχή όπου είχε υποστεί πρόσφατα κατολίσθηση.»

«Αμέσως παρατήρησα την τεράστια πλάκα την οποία κάλυπταν εκατομμύρια απολιθώματα από ίχνη! Ο ήλιος ήταν χαμηλά εκείνη τη στιγμή και το πιο πιθανό είναι να μην την παρατηρούσαν σε οποιαδήποτε διαφορετική χρονική στιγμή.»

Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of the Geological Society of London.

Πίνακας περιεχομένων

Βιοποικιλότητα

Το νέο αρχαιολογικό εύρημα ρίχνει φως σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι ασπόνδυλοι οργανισμοί άρχισαν να εξελίσσονταν μέσω των αμφιβίων σε ερπετά.

Η προέλευση των ερπετών, πιο συγκεκριμένα η εμφάνιση των αυγών τα οποία θα προστατεύονται από ένα κέλυφος, επέτρεψε στα τετράποδα ζώα να αποφύγουν την επιστροφή τους στο νερό για την εναπόθεση των αυγών τους, σηματοδοτώντας την μετοίκηση τους στην ξηρά.

«Η εξέλιξη των ερπετών ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα σε ολόκληρη την ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας,» σχολιάζει ο Δρ. Falcon-Lang.

«Η εξέλιξη αυτή προετοίμασε το δρόμο για την ανάπτυξη της ποικιλότητας που χαρακτηρίζει τα είδη και τα οικολογικά συστήματα του πλανήτη μας.»

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ίχνη που έχουν παραμείνει έως και σήμερα στην πλάκα που βρέθηκε ανήκουν σε ερπετά τα οποία είχαν συγκεντρωθεί γύρω από μια λίμνη.

Οι ύποπτοι

Ο Falcon-Lang και οι συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας βιολογικές τεχνικές ανίχνευσης, εντόπισαν τους πιο πιθανούς οργανισμούς που δημιούργησαν τα αποτυπώματα.

«Υπάρχουν μόνο μερικά είδη τα οποία θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει τα συγκεκριμένα ίχνη εκείνη την εποχή, έτσι μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια μικρή λίστα υπόπτων,» σχολιάζει ο καθηγητής Mike Benton, από το πανεπιστήμιο του Bristol και συνεργάτης της έρευνας.

«Παρόλα αυτά, τα αποτυπώματα δείχνουν ότι τα άκρα των μυστήριων οργανισμών αποτελούνταν από 5 δάχτυλα και μεμβράνες, κάτι το οποίο ενισχύει την άποψη ότι υπεύθυνα για τα ίχνη είναι ερπετά και όχι αμφίβια.»

Ως πιθανότερος υπαίτιος των αποτυπωμάτων θεωρείται ο Hylonomus lyelli, ένα ερπετό που πήρε το όνομα του από τον γεωλόγο Sir Charles Lyell.

Έως σήμερα, οι παλαιότερες ενδείξεις για τα ερπετά θεωρούνταν τα σκελετικά απολιθώματα κάποιων πλασμάτων που βρέθηκαν το 1859 από τον William Dawson.

Ο Falcon-Lang επιβεβαίωσε ότι η νέα ανακάλυψη έγινε στην ίδια περίπου περιοχή με τον χώρο των βραχωδών σχηματισμών Joggins, μιας περιοχή ιδιαίτερης παλαιοντολογικής αξίας.

Τέλος ο Falcon-Lang προσθέτει: «Πιστεύω πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα απολιθωμένα ίχνη που βρέθηκαν είναι αρχαιότερα από σκελετικά.»

Διάβασε επίσης: Τι είναι αναρχία. Αναρχισμός στα χρόνια του διαδικτύου

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin