Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ – Ο συμβολισμός της επίσκεψης και η αλλαγή σελίδας

Sharing is caring!

Υψηλού συμβολισμού αλλά και απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων είναι η επίσκεψη της απερχόμενης καγκελαρίου  σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Η Άγκελα Μέρκελ θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου αύριο στις 10.50 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, ενώ σήμερα θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν της.

Όπως επισημαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης  της είχε απευθύνει πρόσκληση κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ενώ κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο απολογισμός  θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Αλλαγή σελίδας

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Στη συνάντηση θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας, ζήτημα μαζί με την γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για  δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin