Στο Πεκίνο για τον «Δρόμο του Μεταξιού» ο Αλέξης Τσίπρας

Sharing is caring!

Στην κινεζική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative). Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο «Δρόμος του Μεταξιού», είναι μια πρωτοβουλία του Πεκίνου για την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν σ’ αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η νέα εποχή στις σχέσεις Κίνας — Ιταλίας και η θέση της Ελλάδας στον Δρόμο του Μεταξιού

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του φόρουμ αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και το Μεγάλο Σάββατο, στη Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών, με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η προσχώρηση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στρατηγική εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή, αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών.

Με αυτό το εφαλτήριο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Είναι ζηλιάρηδες»: Η απάντηση της Ρώμης στις επικρίσεις για τη συνεργασία με την Κίνα

Ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της συνόδου, αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, καθώς και με τον Ουάνγκ Γιανγκ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και «νούμερο 4» της ιεραρχίας του.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα, πως ο κ. Τσίπρας θα είναι μεταξύ «των πολύ λίγων ξένων ηγετών» που θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Αναμένεται επίσης να υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin