Στ. Πιτσιόρλας: Πάρα πολύ ενθαρρυντικά τα δείγματα από την πορεία της οικονομίας

Sharing is caring!

Για «πάρα πολύ ενθαρρυντικά» δείγματα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και ιδιαίτερα από την πορεία της μεταποίησης, έκανε λόγο είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Πάτρα ο ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας για το μέλλον της βιομηχανίας, σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια «έχουμε συνεχή άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής και κυρίως έχουμε και συνεχή άνοδο των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, που σημαίνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο, δηλαδή το μοντέλο οικονομίας μας αλλάζει προς τη σωστή κατεύθυνση, που είναι η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια».

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, «οι Έλληνες επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν το πρόβλημα», ενώ «κράτος και ιδιώτες επενδύουν πια περισσότερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα στην έρευνα την καινοτομία, δηλαδή έχουμε μπει σε ένα δρόμο πάρα πολύ παραγωγικό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το 2019 θα υπάρξουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί και να αντέξει τον ανταγωνισμό με τους μεγάλους ανταγωνιστές της στο διεθνές εμπόριο, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τις αναδυόμενες οικονομίες».

Όπως ανέφερε, «για να μπορέσει η ευρωπαϊκή βιομηχανία να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ευρωπαϊκή στρατηγική».

Στο πλαίσιο αυτό, «πρέπει να κάνουμε πολλά και στην Ελλάδα» είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία κι επομένως θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ’ αυτή την κατάσταση. Βγαίνοντας, λοιπόν, από τα μνημόνια, πρέπει ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε και τη νέα στρατηγική μας, προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις πολύ μεγάλες προκλήσεις».

Ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι «έχουμε μία πολύ μεγάλη στροφή προς την εξωστρέφεια, αφού βλέπουμε ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν αυτό το διάστημα σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Έχουμε και μία στροφή στην έρευνα και στην καινοτομία, καθώς και στις δαπάνες για την έρευνα – που είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικά πράγματα, αφού το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά στην ιστορία της χώρας που οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα για την έρευνα ξεπέρασαν τις δαπάνες του δημόσιου τομέα».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε παθογένειες δεκαετιών, γι’ αυτό και υπάρχει απόφαση να δημιουργηθεί στο υπουργείο υπηρεσία που θα συγκεντρώνει καθημερινά παρατηρήσεις και προβλήματα από κάθε επιχείρηση. «Εάν δεν μπορέσουμε να εντοπίσουμε όλες τις παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα» υποστήριξε ο κ. Πιτσιόρλας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin