Σύμβουλος Τσίπρα: Η Ελλάδα θα αγωνιστεί για καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία

Sharing is caring!

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς της οικονομίας και παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία δίνει στους Έλληνες παραγωγούς τη δυνατότητα να εργαστούν στη ρωσική αγορά, δήλωσε ο Δημήτρης Βελάνης, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας για θέματα συνεργασίας με τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη. Την παραμονή της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο κ. Βελάνης μίλησε με τον δημοσιογράφο του Sputnik στην Αθήνα, Γκενάντι Μέλνικ, για το ενδιαφέρον της Ελλάδας για το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο και τις περισσότερες αφίξεις Ρώσων τουριστών σε ελληνικούς προορισμούς.

Στη συνάντηση της μικτής Ελληνορωσικής επιτροπής τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε ότι μια μεγάλη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα θα λάβει επίσημα μέρος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Είναι γνωστή η σύνθεση της αντιπροσωπείας;

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, στη χώρα μας συμβαίνουν μεγάλα πολιτικά γεγονότα. Πέρασαν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως αποτέλεσμα ανακοινώσαμε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του Ιουλίου. Ως εκ τούτου, η σύνθεση της αντιπροσωπείας άλλαξε. Θα είναι μικρότερη από την προγραμματισμένη.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι θα αγωνιστούμε για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς.

Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες θα πάνε;

Η σύνθεση της αντιπροσωπείας επιχειρηματιών καθορίζεται χωριστά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, θα πάνε εκπρόσωποι του ενεργειακού και του βιομηχανικού τομέα. Αλλά αυτοί συμμετέχουν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ξεχωριστά από την κυβερνητική αντιπροσωπεία.

Αναμένεται η υπογραφή κάποιων συμφωνιών στον οικονομικό τομέα;

Δεν ξέρω αν προετοιμάζονται να υπογράψουν κάποιες συμφωνίες, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι η φετινή χρονιά ήταν πιο παραγωγική για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Έγιναν συμφωνίες στον κλάδο της ναυτιλίας, της μεταλλουργίας και της ενέργειας. Η συνεργασία σε οικονομικούς τομείς συνεχίζεται. Αυτό δίνει μεγάλη ελπίδα ότι οι σχέσεις θα αναπτύσσονται και στο μέλλον.

Σε ποιους τομείς της βιομηχανίας θεωρείτε ότι υπάρχουν μεγαλύτερες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας;

Θεωρώ ότι μεγάλες προοπτικές υπάρχουν στη ναυτιλία, τη μεταλλουργία, τον αγροτικό, αλλά κυρίως τον ενεργειακό τομέα.

Η Ελλάδα, μετά από μια μακρά κρίση, βρίσκεται στο στάδιο της οικονομικής ανάπτυξης και αναπτυξιακός παράγοντας θα είναι η χρήση των ρωσικών πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου. Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου, στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Επιπλέον, μετά την έγκριση του νέου νομοσχεδίου για τη διανομή στην Ελλάδα, υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις στη μεταλλουργία και την ηλεκτροπαραγωγή που ενδιαφέρονται να υπογράψουν απευθείας συμβάσεις με προμηθευτές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με τη Gazprom.

Έχουν αρχίσει οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ελληνική αγορά σε ανταγωνιστική τιμή. Εκεί υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας;

Χαιρόμαστε για την άφιξη του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πράγματι, υπάρχει χώρος για ρωσικό υγροποιημένο αέριο στην Ελλάδα. Λόγω γεωγραφίας, η Ελλάδα χρειάζεται να προμηθευτεί μικρή ποσότητα αερίου εκεί όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί αγωγός. Η εμφάνιση του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου δίνει ελπίδα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας.

Εννοείτε τη διανομή στα νησιά;

Ναι, στα νησιά και στις ορεινές περιοχές όπου η δημιουργία του αγωγού είναι αδύνατη ή ασύμφορη.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σήμερα σχετικά με τις κυρώσεις;

Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποφέρει από τις κυρώσεις και το εμπάργκο. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Από τη μια πλευρά, η Ελλάδα ποτέ δεν υποστήριζε αυτές τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Αλλά τις ψήφισε λόγω των γενικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα λόγω των κυρώσεων και του εμπάργκο της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Πολλοί τομείς της οικονομίας έχουν υποστεί πρόβλημα — κυρίως η παραγωγή φρούτων, λαχανικών, φραουλών, ροδάκινων και πολλών άλλων καλών ελληνικών προϊόντων που προηγουμένως εξάγονταν στη Ρωσία. Στη συνέχεια, η διαδρομή των προϊόντων άρχισε να γίνεται πιο περίπλοκη μέσω άλλων χωρών και η ροή των εξαγωγών μειώθηκε. Αυτοί οι τομείς της οικονομίας υποφέρουν σήμερα.

Δεν είναι το ποσό της ζημιάς — περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ στις εξαγωγές. Είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές ολόκληρων τομέων της οικονομίας! Συνδέεται με την παραγωγή συσκευασιών, μεταφορών. Τα τελευταία χρόνια, εξάγουμε κατεψυγμένα προϊόντα, κρέας και ψάρι, όλα αυτά είχαν χαθεί.

Φυσικά, η ζωή δεν σταματάει. Η Ρωσία δίνει σήμερα σε όλους τους ενδιαφερόμενους βιομηχάνους τη δυνατότητα να αναπτύξουν από κοινού αυτούς τους τομείς της οικονομίας, υποστηρίζοντας την υποκατάσταση των εισαγωγών, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας. Είναι μια ευκαιρία για τους παραγωγούς να μην χάσουν τη ρωσική αγορά. Πολλοί ακολουθούν αυτόν τον τρόπο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα παράγονται στη Ρωσία. Θα αναζητήσουμε τρόπους δημιουργίας κοινών επιχειρήσεων.

Πέρυσι, την Ελλάδα επισκέφτηκαν περίπου 850.000 Ρώσοι τουρίστες. Τόσοι, μπορεί και λίγο παραπάνω, ήρθαν και το 2017. Υπάρχουν προβλέψεις για τη φετινή χρονιά;

Υπάρχει η πρόβλεψη ότι η ροή των Ρώσων τουριστών θα αυξηθεί. Οι πρώτες δείκτες ήδη υπάρχουν. Πραγματοποιήθηκαν πολλές εργασίες στον χώρο επέκτασης των σχέσεων στον τομέα του τουρισμού. Συμμετείχα στις Συνόδους της διακυβερνητικής επιτροπής και μπορώ να πω ότι η Ρωσία στηρίζει τον ρωσικό τουρισμό στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρωσική Πρεσβεία: Άνευ προηγουμένου η άνοδος του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία σε Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, διευκόλυνε τη διαδικασία χορήγησης βίζας, στη Μόσχα. Σήμερα, ένας Ρώσος τουρίστας μπορεί να αποκτήσει βίζα χωρίς προβλήματα. Η κυβέρνησή μας διόρθωσε την κατάσταση και βοήθησε πολύ. Οι ρωσικές εταιρείες κάνουν επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, στην κατασκευή μερικών τουριστικών συγκροτημάτων και αυτό θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Τελευταία οι Ρώσοι τουρίστες ενδιαφέρονται επίσης και για τον ιατρικό και αθλητικό τουρισμό. Ως εκ τούτου, έχουμε μεγάλη ελπίδα ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών θα αυξηθεί.

Επιπλέον, έχουμε ανακηρύξει το αφιερωματικό Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας — Ελλάδος. Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα αναπτύξει επίσης τις (σ.σ. πολιτιστικές) ανταλλαγές μεταξύ των πολιτών μας. Επιβεβαίωση αυτού, είναι ότι η τελετή των εγκαινίων έγινε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία Ρώσων πολιτικών και καλλιτεχνών. Συμμετείχαν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ελλάδας και Ρωσίας και κάποιοι υπουργοί.

Αυτό δείχνει την επιθυμία των λαών Ελλάδας και Ρωσίας να αναπτύξουν την παραδοσιακή φιλία.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin