Τα μανιτάρια βοηθούν στη μείωση των προβλημάτων μνήμης

Sharing is caring!

Τα μανιτάρια βοηθούν στη μείωση των προβλημάτων μνήμης

Μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (National University of Singapore) έχουν διαπιστώσει ό,τι η κατανάλωση μανιταριών περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για ήπια γνωστική εξασθένηση κατά 50%.

Πίνακας περιεχομένων

Η κατανάλωση μανιταριών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο MCI

Το MCI μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, με αρνητικό αποτέλεσμα οι πάσχοντες από ετούτο το νόσημα να ξεχνούν διαρκώς. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στη γλώσσα, την προσοχή και τον εντοπισμό αντικειμένων σε χώρους.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τον τρόπο ζωής και τη διατροφή 663 Κινέζων ενηλίκων ηλικίας άνω των 60 ετών. Κατά τη διάρκεια της εξαετούς περιόδου της μελέτης, βρήκαν απροσδόκητα πως υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των χαμηλότερων πιθανών εξελίξεων του MCI με την κατανάλωση των μανιταριών.

Συγκεκριμένα, 19 από τους 100 συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερες από μία μερίδες μανιταριών την εβδομάδα παρουσίασαν αυξημένη ευαισθησία σε διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης (μερική ή ολόκληρη), ωστόσο διαπιστώθηκε πως εκείνα τα άτομα που έτρωγαν πάνω από δύο μερίδες μανιταριού την εβδομάδα, παρουσίασαν μικρότερο ποσοστό ευαισθησίας σε αυτές τις παθήσεις.

«Τα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα μας, υποστηρίζουν τον πιθανό δραστικό ρόλο των μανιταριών στην καθυστέρηση του νευροεκφυλισμού», ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στο πείραμα έφαγαν διάφορα είδη μανιταριού όπως το είδος, Golden, Oyster, Shiitake και Canned Mushrooms, καθώς και αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα μανιτάρια. Οι ερευνητές, ωστόσο, πιστεύουν ό,τι και άλλα μανιτάρια έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.

Ένας από τους ερευνητές της μελέτης, ο Irwin Cheah, από το Τμήμα Βιοχημείας του NUS, δήλωσε ό,τι ο μειωμένος επιπολασμός του MCI χάρη στην κατανάλωση των μανιταριών μπορεί να οφείλεται σε μια ένωση που είναι γνωστή ως εργοθεϊνηίνη (αγγλικά: ergothioneine).

Οι πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος μανιταριών

Τα μανιτάρια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και σε μια φυτική ίνα που φέρει την ονομασία β-γλυκάνη και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μαγειρεύουν μανιτάρια, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσουν τη θρεπτική τους αξία.

Οι ερευνητές μιας άλλης μελέτης που διεξήχθη το 2016 ήθελαν να μάθουν πώς οι διάφορες μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να επηρεάσουν το θρεπτικό περιεχόμενο των μανιταριών. Διαπίστωσαν ό,τι τα βρασμένα και τα τηγανιτά μανιτάρια μπορεί να μην είναι ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος, επειδή οδηγούν σε σοβαρές απώλειες των αντιοξειδωτικών ενώσεων και των πρωτεϊνών.

Το μαγείρεμα μανιταριών στο φούρνο μικροκυμάτων ή τη σχάρα, ωστόσο, μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα και την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν προκαλούν επίσης σημαντικές απώλειες σε θρεπτική αξία.

Το ψήσιμο των μανιταριών στο φούρνο μικροκυμάτων καθιερώθηκε από την επιστημονική κοινότητα ως η καλύτερη διαδικασία μαγειρέματος για να διατηρηθεί το διατροφικό προφίλ των μανιταριών, βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως έχει μεγάλη σημασία η διάρκεια ψησίματος, όπως και η ένταση της θερμοκρασίας, επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως ορισμένοι φθηνοί φούρνοι μικροκυμάτων δεν παρέχουν αρκετές ρυθμίσεις στο χρήστη, παρά μόνο 2-3 τρόπους μαγειρέματος. Επομένως παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η εκάστοτε συσκευή που θα ψηθεί το γεύμα.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin