Τα φετινά ραντεβού με την εφορία – Τα SOS των φορολογικών δηλώσεων

Sharing is caring!

Από νωρίς ξεκινούν φέτος οι υποχρεώσεις των 6,2 εκατ. φορολογουμένων οι οποίοι για πρώτη φορά καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του έτους, περισσότερα από 6,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα οι χειρότεροι μήνες θα είναι ο Σεπτέμβριος και ο Νοέμβριος δηλαδή οι μήνες ανάμεσα στις εθνικές εκλογές καθώς οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Ο λόγος που κάθε μήνα οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώνουν φόρους έγκειται στην αλλαγή της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι πρότινος η εκκαθάριση του φόρου επί των ακινήτων γίνονταν στα τέλη Αυγούστου , με αποτέλεσμα η πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο. Φέτος όλα θα γίνουν έναν μήνα νωρίτερα άρα η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει τον Αύγουστο.

Για φέτος η ΑΑΔΕ δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις διαδικασίες που σχετίζονται κυρίως με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Είτε τα ζευγάρια υποβάλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε.

Εν συνεχεία εφόσον δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ πληρωμή ΕΝΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου , το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του δικαιούχου. Σε διαφορετική περίπτωση η επιστροφή θα συμψηφιστεί. Με βάση τον σχεδιασμό, η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η Τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει εντός του Μαρτίου και οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουνίου για να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική του υποχρέωση.

Τα βασικά σημεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι τα εξής:

-Μια κοινή φορολογική δήλωση , δύο εκκαθαριστικά σημειώματα.

Από φέτος κάθε σύζυγος θα έχει το δικό του εκκαθαριστικό. Στην κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα.

Οι κάτοικοι του εξωτερικού

Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ ΄’ολη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

-Δηλώσεις αποβιωσάντων

Υποβάλλονται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ εμπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης με την ημερομηνία του θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων εγγυτέρων συγγενών, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Έντυπο Ε3 ανηλίκου

Η δήλωση του γονέα με το Ε3 του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

-Πτώχευση

Σε περίπτωση πτώχευσης υποβάλλονται δύο δηλώσεις , μια δήλωση από τον σύνδικο πτώχευσης για τα εισοδήματα από την πτωχευτική περιουσία σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ και μια δήλωση από τον πτωχό για τα τυχόν εισοδήματα από τη μη πτωχευτική περιουσία ηλεκτρονικά.

– Δηλώσεις με επιφύλαξη

Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται μέσω Διαδικτύου και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών οι φορολογούμενο οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin