«Τείχος προστασίας» για την πρώτη κατοικία!

Sharing is caring!

Σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την προστασία της  πρώτης κατοικίας θα κατατεθεί στη Βουλή και θα έχει ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και εκπνέει η παράταση του νόμου Κατσέλη. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο και ειδικότερα στο οικονομικό επιτελείο δρομολογούν τις εξελίξεις  για την θωράκιση της πρώτης κατοικίας, καθώς την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που μπορεί να φέρει σημαντική ώθηση στην ελληνική Οικονομία.

Το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, πρόκειται να βάλει κάτω από την ομπρέλα του, κόκκινα στεγαστικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 13 δις ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 250.000 νοικοκυριά, καθώς και επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με υποθήκη την κύρια κατοικία τους. Δεδομένης της συμφωνίας κυβέρνησης και τραπεζών στα όρια ένταξης, δεν αναμένονται άλλα εμπόδια στην θεσμοθέτησή του.  Τα βασικά κριτήρια για την ένταξη είναι το ύψος του δανεισμού του οφειλέτη, (έως 130.000 ευρώ)  και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Τα κρίσιμα ραντεβού για την έγκριση της δόσης του 1 δις ευρώ

Παράλληλα, τελειώνει και ο χρόνος για την αξιολόγησης Κυβέρνηση και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει μια άτυπη παράταση της προθεσμίας κάλυψης όλων των προ απαιτούμενων έως και την 8 Μαρτίου, δηλαδή την Παρασκευή πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου).

Αν δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα, τότε μπορεί η έγκριση της δόσης του 1 δις ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, να μην είναι «καθαρή». Αυτό θα σήμαινε ότι θα γίνει προέγκρισή, με την αίρεση να απελευθερωθεί η δόση όταν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δεσμεύσεις. Μέχρι τότε, υπάρχουν άλλα κρίσιμα ραντεβού που θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις. Πρώτα αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν, που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 27 του μήνα. Μία ημέρα μετά, στις 28 Φεβρουαρίου θα γίνει το Euro Working Group κατά τη διάρκεια του οποίου θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το ποιο θα είναι το περιεχόμενο της απόφασης του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

Την 1η Μαρτίου αναμένεται να δημοσιευτεί η έκθεση της Moody’s και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει μια αναβάθμιση από τον ελεγκτικό οίκο. Μία ενδεχόμενη αναβάθμιση θα συμβάλει στο να προχωρήσει η έκδοση του 10ετούς ομολόγου μέσα στον Μάρτιο.

Ανοίγει εντός εβδομάδας η πλατφόρμα για το Επίδομα Ενοικίου

Εκτός από την πρώτη κατοικία οι εξελίξεις τρέχουν και στο στεγαστικό επίδομα. Όπως έχει γίνει γνωστό, το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου. Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους αναμένονται στις αρχές Απριλίου και θα αφορούν αναδρομικά επιδόματα από τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι η αντίστοιχη πλατφόρμα για το οικογενειακό επίδομα 2019 και την υποβολή του εντύπου Α21 αναμένεται να ανοίξει στις 7 Μαρτίου και η πρώτη πληρωμή θα γίνει προς τα τέλη του μήνα. Παράλληλα, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του ΟΠΕΚΑ έγινε γνωστό ότι φέτος ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών αγγίζει τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το 2018 και τέθηκαν οι βάσεις ώστε οι παροχές του οργανισμού να αφορούν δυο εκατομμύρια νοικοκυριά.

Εχθές, συμπληρώθηκε το πρώτο έτος λειτουργίας του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Η κυρία Φωτίου, δήλωσε σχετικά ότι «ο ΟΠΕΚΑ είναι ασπίδα για όλους τους πολίτες απέναντι στις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά. Έγινε μέσα σε έναν χρόνο εγγυητής διαφάνειας και αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες. Ήταν άθλος. Αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ως μοναδικός ευρωπαϊκός προνοιακός θεσμός». Η υπουργός, αποκάλυψε στη συνέχεια, ότι οι δανειστές απαίτησαν κατά την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση να κοπούν τα περίπου 200 προνοιακά επιδόματα που δίνονταν από 120 διαφορετικές πηγές κατά 1 δις ευρώ, ώστε να δοθεί αυτό το ποσό για τη δημιουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). «Εμείς αντιπροτείναμε το ΚΕΑ να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και, συγχρόνως, υποσχεθήκαμε και υλοποιήσαμε μία τεράστια μεταρρύθμιση, την ψηφιακή μετατροπή και οργάνωση του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας», είπε η υπουργός. 

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin