Τι δείχνει η κατρακύλα του γιουάν για τον εμπορικό πόλεμο- Τι φοβούνται οι αγορές

Sharing is caring!

της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

To γιουάν αποτελούσε πάντα ένα πολύ σημαντικό «βαρόμετρο» για την πρόοδο στις σινο-αμερικανικές εμπορικές συνομιλίες. Η πορεία του στέλνει σήμα κινδύνου ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Το επόμενο ερώτημα που τίθεται αφορά τις κινήσεις του Πεκίνου, για το εάν οι Κινέζοι αξιωματούχοι παρέμβουν στην αγορά συναλλάγματος για τη συγκράτηση του εθνικού νομίσματος, προτού φθάσει το ψυχολογικά ευαίσθητο όριο των 7 γιουάν έναντι του δολαρίου.

Το συγκεκριμένο επίπεδο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» όχι μόνο για την Κίνα, αλλά και για τις αγορές ανά τον κόσμο. Εάν το γιουάν υποχωρήσει πέραν του συγκεκριμένου φράγματος, είναι πιθανό να πυροδοτήσει αρνητικό σοκ στα διεθνή χρηματιστήρια, σε μια εποχή που οι επενδυτές ήδη τρομάζουν μπροστά στα σενάρια ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου και του ευρύτερου αντίκτυπου για την παγκόσμια οικονομία. 

Το γιουάν παρέμενε σχετικά σταθερό φέτος, καθώς ΗΠΑ και Κίνα συνέχιζαν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας. Έπειτα όμως από τα tweets του προέδρου Τραμπ στις 5 Μαϊου -που ουσιαστικά σήμαναν πιο σκληρή στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στο Πεκίνο- το κινεζικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 3% της αξίας του έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλά σχεδόν πέντε μηνών. 

«Είναι φανερό ότι το εμπορικό σοκ το οποίο συζητάμε αφορά έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο, οπότε είναι ένα πολύ σοβαρό σενάριο. Και έχουμε και την περίοδο των διαπραγματεύσεων, όπου θα μπορούσε να αποτραπεί αυτό το σενάριο, που όμως δεν φαίνεται να πηγαίνουν και πολύ καλά», επισημαίνει στο CNBC ο Γιένς Νόρντβιχ, διευθύνων σύμβουλος της Exante Data. «Παράλληλα, δεν είναι σαφές εάν οι Κινέζοι αξιωματούχοι θέλουν να πολεμήσουν σκληρά ώστε να κρατήσουν σταθερό το γιουάν», προσθέτει. Το γιουάν προεγγίζει επικίνδυνα των ψυχολογικό όριο των 7, υποχωρώντας χθες έως και τα 6,91 έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το CNBC, οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να έχουν παγώσει, καθώς δεν έχει ακόμη ορισθεί ο επόμενος γύρος επαφών. 

Ένα ασθενέστερο γιουάν αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τριβής μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την Κίνα ότι σκοπίμως αποδυναμώνει το εθνικό της νόμισμα ώστε να προσφέρει αθέμιτο προβάδισμα στους Κινέζους εξαγωγείς. 

Το υποτιμημένο γιουάν αποτελεί δίκοπο μαχαίρι και για τις δύο πλευρές. Από τη μία καθιστά πιο ανταγωνιστικές τις κινεζικές εξαγωγές, από την άλλη όμως αυξάνει τον κίνδυνο εκροών κεφαλαίου, κάτι που δεν επιθυμεί το Πεκίνο. «Η αγορά δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να υπερασπισθεί το επίπεδο των επτά γιουάν», αναφέρει ο Μαρκ Τσάντλερ, στρατηγικός αναλυτής στην Bannockburn Global Forex.

Οι επιδόσεις του γιουάν αποτελούν δίκοπο μαχαίρι και για τις ΗΠΑ. Από τη μία η Ουάσιγκτον επιμένει στις κατηγορίες περί χειραγώγησης το γιουάν, από την άλλη γνωρίζει ότι η κλιμάκωση της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης πιέζει προς τα κάτω το κινεζικό νόμισμα. Και, από την άλλη, γνωρίζει ότι για την υπεράσπισή του, το ισχυρότερο όπλο της κινεζικής κεντρικής τράπεζας είναι τα ίδια τααμερικανικά κρατικά ομόλογα ενός τρισ. δολαρίων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. 

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin