Το Περού καταπολεμά τη ρύπανση των εξορύξεων με πράσινα φύκια

Sharing is caring!

To Περού καταπολεμά τη ρύπανση των εξορύξεων με πράσινα φύκια

Οι επιστήμονες από το Περού προβαίνουν σε μία πρωτότυπη ενέργεια που πραγματικά χρήζει άξιο αναφοράς, δηλαδή αφαιρούν τα μικρά πράσινα φύκια από μολυσμένες λίμνες και ποτάμια σε μια προσπάθεια να τα ενισχύσουν με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο πριν τα επιστρέψουν πίσω στις υδάτινες τοποθεσίες τους για να καθαρίσουν τη ρύπανση από τα επιβλαβή απόβλητα των εξορύξεων.

Η εξόρυξη είναι η κινητήριος δύναμη στην οικονομία του Περού και αποφέρει τεράστια έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, ιδιαίτερα γύρω από τη λίμνη Junin, στα κέντρο-δυτικά της χώρας.

«Κάθε δύο χρόνια, δίδονται θρεπτικά συστατικά στα πράσινα φύκια για να τα ενισχύσουν, με απώτερο σκοπό να απορροφήσουν τις ρυπογόνες ουσίες από τα ορυκτά που ρίχνονται στα ποτάμια και στις λίμνες», δήλωσε στο AFP ο Enoc Jara, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του San Marcos.

Τα φύκια ενισχύονται με άζωτο, φωσφόρο και κάλιο στο εργαστήριο Limba πριν επιστρέψουν στις μολυσμένες λίμνες και τα ποτάμια.

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για την αναπαραγωγή των εμπλουτισμένων μικροφυκιών σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Jara, ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει μελετήσει ενδελεχώς τη χρήση των μανιταριών, των φυτών και των ενζύμων για να δει πώς μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν στις υδάτινες τοποθεσίες.

Ο Jara δήλωσε ό,τι μόνο τα φύκια απέδειξαν πως είχαν τόσο μεγάλη ικανότητα να απομακρύνουν τους μικροοργανισμούς που μολύνουν τη λίμνη Junin, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα είδη.

Έτσι για την ιστορία αξίζει να επισημάνουμε πως ο χρυσός έχει την αρνητική ιδιότητα να ρυπαίνει τις λίμνες περισσότερο από τα υπόλοιπα ορυκτά.

Η λίμνη Junin βρίσκεται 200 ​​χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λίμα σε υψόμετρο 4.000 μέτρων και είναι η μεγαλύτερη εντός των συνόρων του Περού. Επίσης έχει έκταση 530 τετραγωνικά χιλιόμετρα (205 τετραγωνικά μίλια), και είναι η πιο μολυσμένη λίμνη στο Περού λόγω των υπολειμμάτων από τα ορυκτά.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin