Το όνειρο με την πυρηνική ενέργεια είναι ουτοπία

Sharing is caring!

Το όνειρο με την πυρηνική ενέργεια είναι ουτοπία

Η εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο της πυρηνικής ενέργειας όχι μόνο δεν θα μειώσει αισθητά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά επιπλέον θα συμβάλει επικίνδυνα στη διάδοση των πυρηνικών εξοπλισμών και στην αύξηση της πυρηνικής τρομοκρατίας.

Την παραπάνω άποψη διατύπωσαν επιστήμονες του Oxford Research Group, οι οποίοι μελέτησαν το μέλλον της ατομικής ενέργειας για τα επόμενα 65 χρόνια.

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, η έκθεση των ειδικών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η παγκόσμια πυρηνική «αναγέννηση», που σχεδιάζεται από τη βιομηχανία με σκοπό να παραχθεί φθηνή και καθαρή ενέργεια, είναι μύθος.

Και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς: η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα 25 χρόνια κατά 50%. Παρόλα αυτά, σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή μόνο 25 νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες, σχεδιάζονται να κατασκευαστούν 76, ενώ άλλοι 162 αναμένεται να προταθούν για κατασκευή, πολλοί από τους οποίους όμως είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Παράλληλα, σήμερα, λειτουργούν 429 αντιδραστήρες, πολλοί από τους οποίους είναι απαρχαιωμένοι και χρειάζονται αντικατάσταση.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, για να συμβάλει η πυρηνική ενέργεια αποτελεσματικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις επόμενες δύο γενιές, θα πρέπει να κατασκευαστούν περίπου 3.000 νέοι αντιδραστήρες, τουτέστιν ένας κάθε εβδομάδα για τα επόμενα 60 χρόνια!

«Ένα πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών εγκαταστάσεων τέτοιου μεγέθους είναι ουτοπία. Το πιο υψηλό ποσοστό στην Ιστορία είναι η κατασκευή 3,4 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων το χρόνο» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η διάδοση της πυρηνικής ενέργειας είναι αναπόφευκτη την επόμενη δεκαετία. Εάν κατασκευαστούν όλοι οι αντιδραστήρες που σήμερα βρίσκονται στα χαρτιά, επτά νέες χώρες θα αποκτήσουν πυρηνική ενέργεια. Παράλληλα, ενδιαφέρον γι’ αυτή την μορφή ενέργειας έχουν επιδείξει εννέα ακόμη χώρες της Μέσης Ανατολής – μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία.

Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη, η μελλοντική ζήτηση ηλεκτρισμού θα προέλθει από τις φτωχές χώρες, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν τον πληθυσμό τους τα επόμενα 60 χρόνια κατά 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Εάν η πυρηνική ενέργεια προβλέπεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τότε θα πρέπει να διαδοθεί σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Κονγκό, η Ινδονησία, η Νιγηρία και το Πακιστάν, οι οποίες προς το παρόν δεν διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες» αναφέρει η έκθεση.

Και συμπληρώνει καταληκτικά: «Το ερώτημα είναι εάν τον 21ο αιώνα μπορούμε να διαχειριστούμε τους κινδύνους που αφορούν την ασφάλεια και συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια. Η κοινωνία πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί – ή όχι – τους κινδύνους της διάδοσης των πυρηνικών εξοπλισμών και της πυρηνικής τρομοκρατίας».

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin