Το 2018 υπήρξε αισθητή μείωση των επιθέσεων DDoS

Sharing is caring!

Το 2018 υπήρξε αισθητή μείωση των επιθέσεων DDoS

Η Kaspersky Lab διαπίστωσε ό,τι κατά την περασμένη χρονιά ο αριθμός των επιθέσεων DDoS έπεσε αισθητά, εν αντιθέσει με την προηγούμενη περίοδο, καθώς οι χάκερ τείνουν να παραβλέπουν τις συμβατικές μεθόδους χτυπήματος και να δρουν με πιο εξελιγμένες μορφές επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Η εταιρεία εντόπισε 13% λιγότερες καταγγελίες Επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (αγγλικά: DDoS) το 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η μείωση αυτή είναι το αποτέλεσμα όλων των επιχειρήσεων και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, αφού πλέον δίνουν ιδιαίτερη βάση στην προστασία των συστημάτων τους, και σίγουρα οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν κατανοήσει πως δεν χωράει αμέλεια σε αυτό το θέμα, προφανώς γιατί ένα ενδεχόμενο χακάρισμα ίσως να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στη φήμη των επιχειρηματικών οντοτήτων.

Οι χάκερς και τα διαδικτυακά trolls, μόλις διαπιστώσουν ότι μια εταιρεία είναι καλά προστατευμένη απέναντι σε επιθέσεις DDoS, εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους και προχωρούν σε άλλα πιθανά θύματα που πιθανόν να μην είναι τόσο καλά προετοιμασμένα.

Ωστόσο το αρνητικό στοιχείο της υπόθεσης είναι- ό,τι ακριβώς επειδή οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσει αρκετούς πόρους για την προφύλαξη των συστημάτων τους, και είναι πιο καλά οργανωμένοι απέναντι στις εξωτερικές απειλές του διαδικτύου, δεν σημαίνει ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους και δεν θα τους ξαναενοχλήσουν. Αντ ‘αυτού, πεισμώνουν πιο πολύ και έρχονται με νέες, πιο δημιουργικές και πιο σκληρές επιθέσεις DDoS που έχουν την ικανότητα να συντρίψουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του όλου πράγματος είναι πως οι μικρότερες επιθέσεις, όπως μέσω της μεθόδου UDP, γνωρίζουν τεράστια απήχηση στα στέκια των διαδικτυακών εγκληματιών διότι είναι ευκολότερες και φθηνότερες, και μάλιστα τα ποσοστά επιτυχίας αρκετά ικανοποιητικά για τους επιτιθέμενους.

Με αυτό κατά νου, η Kaspersky Lab αναφέρει ότι η διάρκεια των επιθέσεων DDoS έχει υπερδιπλασιαστεί, από 95 λεπτά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε 218 λεπτά το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Οι περισσότερες απλές επιθέσεις τύπου DDoS δεν επιτυγχάνουν το στόχο τους και εξαιτίας αυτής της σημαντικής παραμέτρου οι κυβερνοεγκληματίες επιδιώκουν να επωφεληθούν οικονομικά από άλλες μεθοδολογίες, έχοντας ουσιαστικά μόνο δύο επιλογές.

Η πρώτη επιλογή είναι ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους που απαιτούνται για τις επιθέσεις DDoS σε άλλες πρακτικές που επιφέρουν εξίσου σημαντικά έσοδα από το κυβερνοέγκλημα, όπως η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μέσω κακόβουλων λογισμικών που εγκαθίστανται στις συσκευές των χρηστών.

Και η δεύτερη επιλογή είναι να βελτιώσουν τις τεχνικές τους δεξιότητες. Με δεδομένο αυτό, μπορούμε να προβλέψουμε ό,τι οι επιθέσεις DDoS θα έρθουν πιο εξελιγμένες το 2019 και θα καθίστανται, όλο και πιο δύσκολο για τις εταιρείες να τις ανιχνεύσουν και να παραμείνουν προστατευμένοι απέναντι σε αυτές.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin