Το Internet γίνεται 30 ετών, το δημιούργημα του Tim Berners Lee

Sharing is caring!

Τον Μάρτιο του 1989, ο Tim Berners Lee έκανε πράξη το όραμά του για τη δημιουργία του εργαλείου που χρησιμοποιούμε καθημερινά, του World Wide Web.

Σε εκείνη την πρώιμη εποχή για τον κόσμο της τεχνολογίας, ο Tim Berners Lee εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι εφικτή η διασύνδεση της πληροφορίας που βρίσκεται αποθηκευμένη σε επιμέρους υπολογιστές. Η διασύνδεση των υπερκειμένων δεν ήταν μία νέα ιδέα, αλλά η δημιουργία του World Wide Web τη διευκόλυνε και την έφερε στην καθημερινή πραγματικότητα. Τον Οκτώβριο του 1990, ο Tim Berners Lee χρησιμοποίησε τους προγόνους της Apple προκειμένου να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο World Wide Web server, τον οποίο και μπορούσε να βρει κανείς στη διεύθυνση info.cern.ch.

Στις 25 Δεκεμβρίου 1990, ένας επισκέπτης φοιτητής στο CERN, ο Nicola Pellow δημιούργησε το πρώτο δείγμα γραφής ενός World Wide Web browser, ενώ ήδη το 1991 είχε γίνει το πρώτο ανέβασμα δεδομένων στον Παγκόσμιο Ιστό, τα οποία δεν ήταν άλλα από τα στοιχεία του τηλεφωνικού καταλόγου του CERN. Μέσα στα πρώτα έτη από τη δημιουργία του World Wide Web ξεκίνησε και η χρήση του από ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκούς, ενώ σταδιακά εξαπλώθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε όλο τον κόσμο.

Σε πρώτη φάση ο World Wide Web λειτουργούσε με βάση το λειτουργικό σύστημα Windows 3.1 και χωρίς υποστήριξη του πρωτοκόλλου TCP/IP, επομένως δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν εύκολη η χρήση του, ή η καθημερινή επαφή μαζί του. Εννοείται ότι και η ταχύτητα σύνδεσης στον World Wide Web ήταν πολύ χαμηλή στα πρώτα χρόνια της ιστορίας του, κάτι που έχει αλλάξει άρδην στη μοντέρνα εποχή.

Μεγάλη είναι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του World Wide Web, με τον δημιουργό του να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα προκειμένου να επιστρέψει η πορεία του στην κατεύθυνση της διασφάλισης των συμφερόντων των χρηστών του, κάτι που εκτιμάται ότι δεν γίνεται σήμερα με την κυκλοφορία των ψευδών ειδήσεων και την αδυναμία εξασφάλισης της ιδιωτικότητας των δεδομένων των χρηστών.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin