Τσίπρας: Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς, «ένεση ελπίδας» η επίσκεψη Μοράλες

Sharing is caring!

«Οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βολιβία, μια χώρα στη καρδιά της Λατινικής Αμερικής είναι μεγάλες. Ωστόσο ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα και αξιοπρέπεια είναι παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου ένας αγώνας που μπορεί να δίνεται με διαφορετικά μέσα και όπλα, αλλά δίνεται με την ίδια καρδιά, με την ίδια ψυχή, με τις ίδιες ιδέες. Και αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι ο αγώνας αυτός βρίσκει παντού και τις ίδιες ή παρόμοιες αντιστάσεις από τη πλευρά των κυρίαρχων ελίτ», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση για την επίσκεψη του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος με την αφορμή της επίσκεψης του προέδρου της Βολιβίας, στην περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε ότι η χώρα βρέθηκε ενώπιον δύσκολων προκλήσεων, η κυβέρνηση χειρίστηκε πρωτοφανείς καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης και αναγκάστηκε σε δύσκολους και επίπονους συμβιβασμούς, αλλά όπως είπε, «έχουμε καταφέρει πολλά», προσθέτοντας ότι έχουμε βγει από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Αθήνα ο Έβο Μοράλες, θα συναντηθεί με τον Τσίπρα

«Ειναι μεγάλη η χάρτα μου και η συγκίνηση μου να καλωσορίζω στη χώρα μας τον Πρόεδρο του Πολυεθνοτικού Κράτους της Βολιβίας, τον Έβο Μοράλες. Θέλω να τον ευχαριστήσω» είπε ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της ομιλίας του, παρατηρώντας ότι ο Έβο Μοράλες επισκέπτεται την Ελλάδα μέσα «σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή πολιτική κατάσταση και τη γεωπολιτική σκακιέρα».

«Μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την όξυνση των γεωπολιτικών διενέξεων, την αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών του πλανήτη από πολεμικές συγκρούσεις, τρομοκρατικές απειλές και μεγάλες φυσικές καταστροφές ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και μια περίοδο που ταυτόχρονα χαρακτηρίστηκε και από την αναζωπύρωση της ελπίδας πολλών λαών του κόσμου για την υπέρβαση όλων αυτών των πολύμορφων κρίσεων», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Ο Έβο Μοράλες συνεχίζει από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να κάνει πράξη τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή, την λαϊκή και εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τον αγώνα για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντός», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Χαιρετάμε ιδιαίτερα τον αδελφό Αλέξη Τσίπρα», είπε από την πλευρά του ο Έβρο Μοράλες και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους. «Η παρέμβαση και οι πληροφορίες που μας έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν σαν να μίλησε για την Βολιβία», πρόσθεσε ο κ. Μοράλες μιλώντας για τα κινήματα στη χώρα του.

Συνεχίζοντας, έκανε αναφορά στα 500 χρόνια που χρειάστηκε να περάσουν για να αποφασίσουν οι ίδιοι να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

«Υπήρξαν τρεις πολιτικοί που έκαναν ότι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν στη χώρα μας», είπε ο Έβο Μοράλες τονίζοντας πως και οι τρεις είχαν σπουδάσει στην Αμερική και στην Ευρώπη και στην ουσία δίχασαν την κοινωνία για να μπορούν να κυβερνούν. «Μας έκλεβαν τα δημόσια αγαθά μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Τι έγινε; Μια δημοκρατική επανάσταση, ξεσηκωθήκαμε με πρωταγωνιστές τους αγρότες», πρόσθεσε. «Κάναμε ένα κοινοβούλιο για να φτιάξουμε τη Βολιβία που στηρίζεται στο κοινωνικό κομμάτι, την οικονομία», είπε ο κ. Μοράλες ο,οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν στη χώρα του

Στη δεκαετία τπυ 50 υπήρχε ένα κόμμα που κέρδιζε με πάνω από 50% είπε ο κ. Μοράλες και υπογράμμισε πως εκείνος δεσμεύτηκε στο λαό του κοινοβουλευτική δημοκρατία. «Οι αντίπαλοι μου έλεγαν ότι δεν θα εκλεγώ» πρόσθεσε ο κ. Μοράλες για να συμπληρώσει πως ένα χρόνο μετά όλοι παραδέχονταν πως κάτι γίνεται τελικά.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin