Τσίπρας: Τους επόμενους μήνες θα επισκεφθώ επισήμως τα Σκόπια

Sharing is caring!

Τα Σκόπια θα επισκεφθεί τους επόμενους μήνες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη γείτονα χώρα, και μάλιστα όπως είπε, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή.

«Επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία» όπως προανήγγειλε.

Μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην οικονομία υποστηρίζοντας ότι πριν λίγες ημέρες η Ελλάδα συμπλήρωσε το πρώτο εξάμηνο της μεταμνημονιακής εποχής.

«Αυτούς τους έξι μήνες, η κυβέρνηση μου έχει αφοσιωθεί σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό, αλλά συνάμα όμορφο εγχείρημα. Να βάλουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος. Με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές τις δυνάμεις, και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα» πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Τσίπρα το ζητούμενο για την Ελλάδα πλέον είναι να μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού.

«Δίχως όμως και αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κυβέρνησή του τόνισε ότι «εργάστηκε έντιμα και αποφασιστικά και ανέλαβε το τιτάνιο έργο να καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια όχι μόνο να επουλώσει πληγές δεκαετιών, αλλά και να συγκροτήσει ένα νέο όραμα, ένα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Στη συνέχεια περιέγραψε την κατάσταση της χώρας το 2014 αναγνωρίζοντας ότι «έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της Ελλάδας που οραματιζόμαστε».

«Όμως, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα» συνέχισε και εξέθεσε σειρά οικονομικών στοιχείων τονίζοντας ότι «ο ισχυρισμός αυτός δεν προκύπτει στη βάση κάποιας αξιολογικής κρίσης».

Υπογράμμισε την ανάγκη για ενεργό ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις επισημαίνοντας ότι «χωρίς την προωθητική της στάση είναι σαφές ότι η σταθερότητα, η ειρήνη, η συνεργασία και η ασφάλεια, χάνουν έδαφος. Και αντίστοιχα, το κενό αυτό το καλύπτουν η καχυποψία, οι κάθε λογής αφορισμοί, η στασιμότητα».

«Μπορούμε, όμως με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι με τις προσπάθειες μας, η εικόνα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει βελτιωθεί αισθητά» τόνισε και αναφέρθηκε στα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ζητήματα της Κύπρου τονίζοντας ότι «αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Χαρακτήρισε χαρμόσυνα τα νέα από τις έρευνες στο κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ που αναβαθμίζει τον ρόλο της Κύπρου στο διεθνές πεδίο.

Σε αυτό το σημείο έστειλε αυστηρό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Συνέχισε προειδοποιώντας ότι στη νέα πραγματικότητα «δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις. Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε πως «όσοι λίγοι, τόλμησαν με καλή τη πίστη, να εργαστούν για την επίλυση του ζητήματος, βρήκαν όριο στο τείχος της παραδοξολογίας και του εθνικισμού που έχτισαν από κοινού κάθε λογής λαοπλάνοι και δημαγωγοί στις δύο χώρες».

«Η δική μου κυβέρνηση και αυτή του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας. Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία» σημείωσε.

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια» διότι όπως είπε «είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε».

*Το Sputnik συμμετέχει ως media partner στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin