Τσακαλώτος: Η Αριστερά πρέπει να είναι ηγεμονική σε οικονομία και κοινωνία

Sharing is caring!

Τη «διεύρυνση και εμβάθυνση» της Αριστεράς ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι δεν έχει ευρωπαϊκή πολιτική.

«Η Αριστερά θέλει και διεύρυνση και εμβάθυνση. Δε μπορούμε να μιλάμε για την Αριστερά και τις ευρωεκλογές χωρίς να βάλουμε στο κέντρο της συζήτησης τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θέματα του περιβάλλοντος. Η Αριστερά πρέπει να είναι ηγεμονική και στην οικονομία και στην κοινωνία, στα κινήματα και στην ιδεολογία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές 2019.

Για τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε «τι ακριβώς λέει».

«Χρειαζόμαστε ή όχι ένα νέο μηχανισμό στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεν ξέρουμε την απάντηση. Δεν ξέρουμε ποιες θέσεις έχει για θέματα όπως η νομισματική ένωση και η εγγύηση των καταθέσεων. Δεν έχουμε δει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως σήμερα «ο νεοφιλελευθερισμός είναι κυρίαρχος, αλλά δεν είναι ηγεμονικός», καθώς για να είσαι ηγεμονικός «πρέπει να είναι σταθερό το πολιτικό σύστημα, να κερδίζεις τις εκλογές και να ενσωματώνεις ένα κομμάτι είτε της εργατικής τάξης, είτε των μεσαίων τάξεων».

Όπως παρατήρησε, σήμερα η μεσαία τάξη πιέζεται και τα λαϊκά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων δεκαετιών, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι «το παιχνίδι είναι ανοικτό» και τα πράγματά μπορεί να αλλάξουν, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η ώρα της Αριστεράς είναι εδώ», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Εκτίμησε ότι «οι μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις μπορεί να οδηγήσουν και στην άκρα Δεξιά η οποία έχει γίνει πιο επιθετική γιατί αντιλαμβάνεται την αδυναμία των παλαιών κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς», προσθέτοντας, όμως, πως «η Ακροδεξιά δεν έχει πειστικές κοινωνικές λύσεις».

«Όπου οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη κινούνται προς την Αριστερά πάνε καλύτερα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με εκείνες που επιμένουν στα παλιά δόγματα του Μπλέρ, του Σημίτη, και του Κλίντον», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος και άσκησε έντονη κριτική στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «όταν δηλώνουν πως βασικός τους στόχος είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτε».

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin