ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Sharing is caring!

Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι το μήνυμα του υπουργείο Εξωτερικών μετά το βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας μέχρι τον Μάιο κατά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

«Μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός, με γνώμονα την εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας» γράφει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ακόμη υπογραμμίζει πως αυτή η θέση παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κάτι που υπογράμμισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες,

Όπως αναφέρει το υπουργείο η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής για εκπλήρωση των προϋποθέσεων προκειμένου να ενταχθούν στην «ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους». Παράλληλα, «καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν κατάφεραν να πάρουν πράσινο φως από όλα τα κράτη μέλη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin