«Υπηρέτης του Λαού» – Πως ένας showman είναι μια ανάσα από την προεδρία της Ουκρανίας

Sharing is caring!

Εδώ και 20 χρόνια, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι οργώνει τα θέατρα και τα τηλεοπτικά πλατό με τις κωμικές stand-up παραστάσεις του, τις κωμωδίες του στον κινηματογράφο ή τις τηλεοπτικές σειρές του. Είναι μία από τις πιο γνωστές και πιο δημοφιλείς προσωπικότητες μεταξύ των Ουκρανών.

Ενσαρκώνει εξάλλου σε μια τηλεοπτική σειρά τον ρόλο ενός απλού καθηγητή ιστορίας που γίνεται πρόεδρος αφού καταγγέλλει τη διαφθορά, η οποία είναι ενδημική στην Ουκρανία.

Όμως για τους ειδικούς, το γεγονός ότι αυτός ο 41χρονος ηθοποιός, που είναι επίσης ένας εύπορος επιχειρηματίας του θεάματος, πιστώνεται με ένα σαρωτικό ποσοστό, πάνω από 70% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο, οφείλεται κυρίως στο ότι κατάφερε να συγκεντρώσει την ψήφο διαμαρτυρίας.

Επωφελήθηκε από την απογοήτευση των Ουκρανών από την τάξη των πολιτικών τους, η οποία συμβολίζεται από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, καθώς και από την κόπωσή τους από τη φτώχεια, τη διαφθορά και τον πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Οι άνθρωποι ψηφίζουν ουσιαστικά όχι υπέρ του Ζελένσκι, αλλά εναντίον του Ποροσένκο», εξηγεί ο Ολεξάντρ Πασκαβέρ, οικονομολόγος και πρώην προεδρικός σύμβουλος.

Έχοντας φθάσει στην εξουσία έπειτα από τη φιλοευρωπαϊκή εξέγερση του 2014, ο Πέτρο Ποροσένκο διέρρηξε τις σχέσεις με τη Ρωσία, αγκίστρωσε την χώρα του στην Δύση, συνέβαλε στη δημιουργία μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας ανεξάρτητης από τη Μόσχα, επέβαλλε σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, και καλλιέργησε τον εθνικισμό σε μια χώρα ήδη διαιρεμένη και με μεγάλες εσωτερικές διαφορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως κεντρικό προεκλογικό του σύνθημα είναι το «ένας στρατός, μια πίστη, μία γλώσσα».

Πολυάριθμοι ψηφοφόροι τον κατηγορούν ότι έκανε λίγα για το βιοτικό τους επίπεδο (που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη) και για τη μάχη κατά της διαφθοράς, μείζον αίτημα των διαδηλώσεων του Μαϊντάν και των δυτικών δανειστών του Κιέβου.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin