Χαϊδελβέργη, ένα από τα στολίδια της Γερμανίας

Sharing is caring!

Χαϊδελβέργη, ένα από τα στολίδια της Γερμανίας

Το ότι η Χαϊδελβέργη (γερμανικά Heidelberg) είναι ένα από τα στολίδια της Γερμανίας δεν είναι μυστικό και δεν κρύβεται. Όμορφη, ρομαντική, ειδυλλιακή, δυναμική, οργανωμένη, πληθωρική… Με λίγα λόγια, μια πόλη με χαρακτήρα που αδιαμφισβήτητα θα σου μείνει χαραγμένη στη μνήμη για τις ξεχωριστές στιγμές που θα ζήσεις σε αυτόν τον υπέροχο τόπο.

Είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Νέκαρ (Neckar) πάνω από τον οποίο απλώνεται η παλαιά πόλη (Altstadt) με τον πανέμορφο πεζόδρομο. Στον πεζόδρομο (Hauptstrasse) χτυπά η καρδιά της πόλης. Κατά μήκος του υπάρχουν αμέτρητα cafés (η μυρωδιά του καφέ σε «τραβάει» να μπεις μέσα…), εστιατόρια και, βέβαια, εμπορικά κέντρα και καταστήματα.

Ανάμεσα τους, συναντάς πολλά ιστορικά κτίρια (όπως το Zum Ritter που χρονολογείται από το 1592 και συνεχίζει να λειτουργεί ως ξενοδοχείο), μεσαιωνικές εκκλησίες αλλά και γραφικές μπιραρίες με έντονη ιστορία. Ο συγκεκριμένος πεζόδρομος είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης με συνολικό μήκος 1,6 χλμ., γεγονός που τον κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή για ντόπιους και επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν άνετο και ήρεμο περίπατο μακριά από το θόρυβο των αυτοκινήτων.

Είναι μια πραγματική απόλαυση να τον διασχίζεις, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι καλός. Αλλά ακόμη και όταν είναι μουντός και βροχερός, φαινόμενο σύνηθες στη Γερμανία, τα χρώματα της πόλης, ο ήχος των νερών του ποταμού, οι ήρεμοι ρυθμοί που επικρατούν, η θέα του επιβλητικού παλατιού στις πλαγιές του βουνού σε κάνουν να συνειδητοποιείς γιατί η Χαϊδελβέργη αποτέλεσε κέντρο του Ρομαντισμού…

Μια από τις σίγουρες στάσεις για φωτογραφία είναι η παλιά γέφυρα (Altebruecke), ένα ακόμη σημείο με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Επίσης, ο Δρόμος των Φιλοσόφων (Philosophenweg) προσφέρει την ωραιότερη θέα στην πόλη. Αυτό είναι, λοιπόν, που λατρεύεις στη Χαϊδελβέργη. Τον αέρα της κουλτούρας και του πολιτισμού που διαχέεται στην καθημερινότητα των κατοίκων της!

Πίνακας περιεχομένων

Πως πάμε στη Χαϊδελβέργη

Με μια από τις πολλές καθημερινές πτήσεις για Φρανκφούρτη, με: Ολυμπιακή, Aegean ή Lufthansa. Από το αεροδρόμιο νοικιάστε αυτοκίνητο ή χρησιμοποιήστε το Lufthansa Airport Bus ή πάρτε το τρένο.

Μένουμε σε ξενοδοχείο στη Χαϊδελβέργη

Στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο 5 αστέρων, μέλος των LHW, Der Europaeische Hof Hotel Europa. (www.europaeischerhof.com) Στο ιστορικό, ρομαντικό κτίριο του Zum Ritter St.Georg. (www.ritterheidelberg.de) Στο μικρό, cozy, 100% nonsmoking, Villa Marstall, στις όχθες του ποταμού. (www.villamarstall.de).

Γειτονικές κοινότητες

Οι ακόλουθες πόλεις και κοινότητες συνορεύουν με την πόλη της Χαϊδελβέργης, ξεκινώντας από τα δυτικά και πηγαίνοντας προς τα ανατολικά: Edingen-Neckarhausen, Dossenheim, Schriesheim, Wilhelmsfeld, Schönau, Neckargemünd, Bammental, Gaiberg, Leimen, Sandhausen, Oftersheim, Plankstadt, Eppelheim και το Mannheim. Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες από τους αναγνώστες, όλες οι ονομασίες είναι γραμμένες στη γερμανική γλώσσα.

Κλίμα

Όλο το χρόνο, έχει ήπιες θερμοκρασίες για γερμανική πόλη, εν τούτοις δεν παύει να έχει ψυχρό κλίμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τον κοντινό Κάμπο του Άνω Ρήνου, η θέση της Χαϊδελβέργης στην κοιλάδα οδηγεί σε συχνότερους ανατολικούς ανέμους από το μέσο όρο. Οι λόφοι του Odenwald ευνοούν τη ομίχλη και τις βροχοπτώσεις. Ο θερμότερος μήνας είναι ο Ιούλιος, ενώ ο πιο ψυχρός είναι ο Ιανουάριος.

Οι θερμοκρασίες συχνά αυξάνονται πέραν των 30 ° C το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Χαϊδελβέργη θεωρούνταν η θερμότερη περιοχή στη Γερμανία το 2009.

Ιστορία

Το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην εποχή του ανθρωπισμού και της μεταρρύθμισης και της σύγκρουσης μεταξύ του λουθηρανισμού και του καλβινισμού τον 15ο και 16ο αιώνα.

Η βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης, που ιδρύθηκε το 1421, είναι η παλαιότερη υπάρχουσα δημόσια βιβλιοθήκη στη Γερμανία. Τον Απρίλιο του 1518, λίγους μήνες μετά τη διακήρυξη των 95 θεμάτων, ο Μάρτιν Λούθηρ είχε μεταβεί στη Χαϊδελβέργη για να την υπερασπιστεί. Το 1537, το κάστρο που βρίσκεται ψηλότερα στο βουνό καταστράφηκε από έκρηξη πυρίτιδας. Το παλάτι του δούκα χτίστηκε στη θέση του παλιού κάστρου.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin