Χρ. Μεγάλου: Οι τέσσερις τράπεζες συμφωνήσαμε να μειώσουμε τα «κόκκινα» δάνεια

Sharing is caring!

«Έχουμε σαν τραπεζικό σύστημα και σαν τέσσερις τράπεζες συμφωνήσει να μειώσουμε τα “κόκκινα” δάνεια, από τώρα μέχρι το τέλος του 2021 κατά 50 δισ., ένα πολύ μεγάλο νούμερο, που είναι σχεδόν το 30% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος  της χώρας και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Και εάν τα καταφέρουμε, να πετύχουμε ακόμη και μια μεγαλύτερη μείωση» είπε από τα Ιωάννινα ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. «Αυτό δεν μας εμποδίζει να χρηματοδοτούμε την ελληνική οικονομία. Είμαστε διατεθειμένοι για οποιοδήποτε project το οποίο είναι χρηματοδοτήσιμο να το χρηματοδοτήσουμε» ανέφερε.

Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε ως «μεγάλη επιτυχία» το ελληνικό 10ετές ομόλογο, καθώς «βοηθά να εδραιωθεί στη διεθνή αγορά η άποψη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Όπως σημείωσε, οι τράπεζες  θα παραμείνουν «δίπλα στον επιχειρηματία, στον αγρότη, στον μικρομεσαίο, αλλά και στον καταναλωτή, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και την επιχείρησή του και τα όνειρά του».

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, «προϋπόθεση για να βγούμε από τον κυκεώνα των κόκκινων δανείων είναι να έχουμε σημαντικότερη ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό είναι που θα βοηθήσει και τις αξίες των ακινήτων να ανέβουν για να μπορέσουν αυτοί οι οποίοι τα έχουν να δεχθούν να αποπληρώσουν σιγά-σιγά τις δόσεις τους, για να μπορέσουν να κρατήσουν τα ακίνητά τους, θα βοηθήσει και τα εισοδήματά τους, θα βοηθήσει και όλους εμάς που θέλουμε να κάνουμε μια υγιή ρύθμιση, να μπορέσουμε να την κάνουμε».

«Πρέπει να πάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης 3% και 4%, είμαστε ακόμη στην αρχή, αν μπορέσουμε να το πετύχουμε θα μπορέσει σιγά-σιγά ο κόσμος να αντιμετωπίσει τις δόσεις που έχει, αλλά και εμείς να κάνουμε τις σωστές ρυθμίσεις για μπορέσουμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα.Το ζητούμενο είναι  η ανάπτυξη, για να βγούμε από την κρίση» τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθούν τα επιτόκια των δανείων, ειδικά των «κόκκινων» δανείων, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «μετά τις ενδεχόμενες ρυθμίσεις των “κόκκινων” δανείων, για το υπόλοιπο το οποίο μένει το επιτόκιο θα οδηγεί σε δόσεις βιώσιμες στις οποίες θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο δανειολήπτης».

Απαντώντας στη φημολογία ότι οι συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση των καταστημάτων, άρα και του προσωπικού, ανέφερε ότι «το ζητούμενο για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι να δημιουργούμε τράπεζες οι οποίες έχουν κέρδη και οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους μετόχους τους να μπορέσουν να έχουν κερδοφορία και να μπορέσουν με τη σειρά τους να παράγουν μερίσματα για αυτούς που κινδύνευσαν τις περιουσίες του συμμετέχοντας ως μέτοχοι στις τράπεζες».

«Είμαστε προσηλωμένοι στο να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία. Έχουμε θέσει ως στόχο το 2019 να δώσουμε 4 δισ. νέες χρηματοδοτήσεις, εκ των οποίων τα 1,2 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε μεγαλύτερες. Είμαστε δίπλα στην παραγωγική διαδικασία, θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε, είμαστε ανοιχτοί για business και προσπαθούμε να δουλέψουμε με όλους τους συνεργάτες μας, για να μειώσουμε τα “κόκκινα” δάνεια» υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου.

Στο μεταξύ, την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου χαιρέτισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, από τα Ιωάννινα, όπου με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου, και κλιμάκιο στελεχών της τράπεζας επισκέφθηκαν τοπικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Χαντζηνικολάου έκανε λόγο για «εξέλιξη σταθμό που αποδεικνύει τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας», ενώ παράλληλα σημείωσε πως έτσι ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τις τράπεζες.

«Με την έκδοση αυτή ανοίγουν οι ευκαιρίες για τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και να βρουν επίσης μια επιπλέον πηγή κεφαλαίου στο εξωτερικό, όπου σιγά-σιγά οι ξένοι επενδυτές διαμορφώνουν μια καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα. Κι όσο μεγαλώνει η άνεση των τραπεζών, με τις διάφορες πηγές χρηματοδότησης, μεγαλώνει και η ικανότητά μας να χρηματοδοτήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Γιατί η υγιής επιχειρηματικότητα, είναι η μονή διέξοδος για τη δημιουργία απασχόλησης και είναι η πραγματική απάντηση που θα δώσουμε στο brain drain» δήλωσε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin