Χωροταξικό: Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Sharing is caring!

Ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, στο πλαίσιο και της προσπάθειας να προετοιμαστεί η μετάβαση στην επόμενη μέρα, μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο του Απριλίου, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, πρόκειται για μείζονα παρέμβαση. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επιλύει χρονίζοντα ζητήματα σε ό, τι αφορά τον στόχο της δημιουργία ενός σταθερού, απλού και ενιαίου πλαισίου κανόνων για όλη την επικράτεια που θα παρέχει διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου σε πολίτες και επενδυτές.

Τι θα προβλέπει

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπονται:

  • η θέσπιση κινήτρων για την εντός σχεδίου δόμηση,
  • τους υποδοχείς οργανωμένης εγκατάστασης επιχειρήσεων και τα σχέδια με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα,
  • η απλούστευση και μείωση των γενικών χρήσεων γης,
  • η μεταφορά συντελεστή δόμησης,

Επίσης:

  • η βελτίωση στη λειτουργία του κτηματολογίου,
  • η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός του Οικοδομικού Κανονισμού,
  • η επίλυση προβλημάτων σε ειδικά χωροταξικά σχέδια (υδατοκαλλιέργειες, ΑΠΕ, βιομηχανία και εφοδιαστική αλυσίδα).

Ποδήλατα και υπαίθριοι δημόσιοι χώροι

Εξάλλου, προωθούνται άμεσα προς διαβούλευση και εφαρμογή υπουργικές αποφάσεις που βελτιώνουν τη ζωή και την κίνηση στα αστικά κέντρα μέσα από τη θέσπιση κανόνων για την προσαρμογή υφιστάμενων κτιρίων στις ανάγκες ατόμων με αναπηρία, την εφαρμογή μακροπροθεσμης εθνικής στρατηγικής για τη χρήση του ποδηλάτου, τον σχεδιασμό αστικών οδών και υπαίθριων δημοσίων χώρων.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Θεμάτων Βίκυ Λοΐζου.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin