Ψηφοφόρος του Τραμπ: Μεγάλη ευκαιρία για τον Μπάιντεν να δώσει προεδρική χάρη στον αντίπαλό του

Sharing is caring!

«Τα αιματηρά επεισόδια της περασμένης Τετάρτης ήταν μια τραγική στιγμή για όλους του Αμερικανούς της γενιάς μου. Δεν έχουμε ζήσει τέτοιο πράγμα ξανά. Σοκ και απογοήτευση για το πώς μια μειονότητα “εκκεντρικών” πολιτών -είμαι ευγενικός εδώ, για να μην τους πω “παντελώς παλαβών!”- κατάφεραν να κάνουν κάτι τέτοιο» μας λέει μέσω Skype ο μεσήλικας επιχειρηματίας, ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τράμπ, Στηβ Μπρουκς, από τη Φλόριντα, που προέρχεται από οικογένεια που παραδοσιακά ψηφίζει Δημοκρατικούς.

Η συζήτηση αμέσως οδηγείται στις νομικές διώξεις που θα ακολουθήσουν τα επεισόδια: «Θα την πληρώσουν βασικά οι ανόητοι που βγάζανε selfie μέσα στο Καπιτώλιο. Η Δικαιοσύνη θα τους χτυπήσει ανηλεώς για παραδειγματισμό. Δύσκολα θα τους καλύψει ο Tραμπ την επόμενη εβδομάδα με προεδρική χάρη. Αυτό θα του κοστίσει πολύ σε τρελούς, φανατικούς υποστηρικτές» απαντά ο νηφάλιος Μπρουκς, που χαρακτηρίζει τη «συζήτηση περί παρουσίας ANTIFA και BLM» στα επεισόδια στο Καπιτώλιο «γελοίο spin», που «μόνο βλάκες το αναπαράγουν και δεν ξέρω καν αν το πιστεύουν κι οι ίδιοι. Οι Αμερικανοί όσο αφελείς και να είναι δεν το υιοθετούν».

Τι θα ακολουθήσει μετά την παραπομπή Τραμπ

Ποια θα είναι η έκβαση του χθεσινού δεύτερου αρχικού impeachment της Γερουσίας; «Πλέον δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία και στον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων Μιτς ΜακΚόνελ και στον Μπάιντεν, για διαφορετικούς λόγους. Η Γερουσία είναι κλειστή και δεν θα ανοίξει μετά την ορκωμοσία του δεύτερου. Μάλιστα, θα ανοίξει πλέον με τα ηνία να έχουν περάσει οριστικά στους Δημοκρατικούς. Η κατάσταση αυτή πλέον δίνει μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη στον ΜακΚόνελ για το μέλλον του Tραμπ καθώς για το πλήρες impeachment χρειάζεται 66,7%, δηλαδή και Ρεπουμπλικανικούς ψήφους (τουλάχιστον 17)» μας εξηγεί ο συνομιλητής μας απ’ τη Φλόριντα.

«Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να πει στον Τραμπ να μην ξανακατέβει στις επόμενες εκλογές, να στηρίξει τον επόμενο Ρεπουμπλικάνο “εκλεκτό”, χωρίς να ψηφίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι impeachment. Με “full impeachment” θα αμαυρωθεί τελείως το όνομα του Τραμπ, θα χάσει λεφτά (σύνταξη), legacy, την προσωπική του ασφάλεια, 1 εκατ. δολάρια σε επίδομα ταξιδιών και επιπλέον μπαίνει “ταφόπλακα” στο όποιο πολιτικό μέλλον των παιδιών του. Θα χαντακωθούν και τα πουλέν του, όπως οι Cruz και Hawley. Ιδίως ο Hawley, που θέλει να είναι ο νέος Tραμπ» υπογραμμίζει ο Μπρουκς.

Ποια στάση θα κρατήσει ο Τραμπ; «Ο Tραμπ μπορεί να μην δεχτεί τίποτα ή να μπλοφάρει στον ΜακΚόνελ ότι θα πάρει τους 10-15 εκατ. ψήφους του -δεν είναι παραπάνω οι φανατικοί του υποστηρικτές- κι έτσι οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι καταδικασμένοι να χάνουν από τους Δημοκρατικούς για τις επόμενες δυο-τρεις εκλογές. Μπορεί και να βουτήξει στο κενό του impeachment. Δεν μπορείς να προβλέψεις ποτέ τι θα κάνει ένας Ντόναλντ Tραμπ».

Η ευκαιρία του Μπάιντεν

Ποια είναι όμως η «ευκαιρία» του Μπάιντεν, που προανέφερε; «Να δώσει προεδρική χάρη στον Tράμπ» απαντά ο οργανωμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων, που θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε «ένεση» στην αμερικανική οικονομία και επιχειρηματικότητα. «Θα τσαντιστούν πολλοί Δημοκρατικοί, αλλά στο πνεύμα της ενότητας θα είναι μια εντυπωσιακή κίνηση ματ. Ιδίως αν έχει και μια δικλείδα ασφαλείας ότι δεν θα ξανακατέβει σε εκλογές. Κάτι που δεν θα το πουν ποτέ επισήμως».

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος παραμένει υπεύθυνος της Γερουσίας έως ότου αναλάβουν οι Δημοκρατικοί στις 20 Ιανουαρίου, είχε ανακοινώσει πως το νωρίτερο που η Γερουσία μπορεί να προβεί στη διαδικασία έναρξης της καθαίρεσης Τραμπ είναι η 19η Ιανουαρίου, μια ημέρα προτού ο Τραμπ εγκαταλείψει το αξίωμα και ο Τζο Μπάιντεν αναλάβει καθήκοντα. Πρόσθεσε πως δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών, ωστόσο, διερευνά πώς θα μπορέσει να συγκαλέσει τη Γερουσία νωρίτερα, αν και «αυτό θα απαιτούσε τη συνεργασία του ΜακΚόνελ. Επομένως, είναι πιθανό οποιαδήποτε ψηφοφορία για την καταδίκη του Τραμπ να διεξαχθεί αφού έχει ήδη αποχωρήσει από το αξίωμά του, με τη δίκη δυνητικά να διεξάγεται στις 20 ή 21 Ιανουαρίου». Πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Γερουσία έχει ήδη προγραμματίσει για την Παρασκευή μια τυπική συνεδρίαση, στην οποία είναι παρόντες ελάχιστοι γερουσιαστές.

Υπάρχει και διαρροή, που θέλει το Σώμα που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς να καθυστερεί την αποστολή των άρθρων αποπομπής στη Γερουσία, έως ότου αναλάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στο Fox πάντως ο συνομιλητής μας είδε μόλις ότι ο ΜακΚόνελ «σκέφτεται σοβαρά την πιθανότητα για impeachment όταν γυρίσουν στη Γερουσία».

«Το μπρα ντε φερ της διαπραγμάτευσης με τον Τραμπ μόλις ξεκινά!» επισημαίνει ο Μπρουκς, περιμένοντας με αγωνία τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin