Όλη η αλήθεια για τις εκκρεμείς συντάξεις

Sharing is caring!

Καμία σύνταξη δεν έχει διαγραφεί! Τέλος στα «Fake news» και την αγωνία των συνταξιούχων βάζει η απάντηση του υπουργείου Εργασίας, στους ισχυρισμούς του Γιάννη Βρούτση, ότι η κυβέρνηση αφαίρεσε από τα μητρώα 10.000 συνταξιούχους.

Τις προηγούμενες ημέρες προκλήθηκε αναστάτωση μετά από τη βαρύτατη καταγγελία του πρώην υπουργού, ότι με παρεμβάσεις στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο διεγράφησαν χιλιάδες αιτήσεις συντάξεων με σκοπό να φανεί ότι υπήρξε μείωση του αποθέματος των εκκρεμών υποθέσεων συνταξιοδότησης.  Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης είχε δηλώσει σχετικά «ελπίζω να μας ακούει δικαστικός λειτουργός».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, απαντά ότι «καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων και καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί». 

Επισημαίνεται ότι στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης προφανώς δεν προσμετρώνται οι διεθνείς συντάξεις, καθώς η έκδοσή τους δεν εξαρτάται από τις αρχές του ελληνικού κράτους. Επίσης, σε αυτές, δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις για τις οποίες, για λόγους που οφείλονται σε ευθύνη του ασφαλισμένου, δεν δύναται να εκδοθούν συντάξεις (π.χ. οφειλές άνω των προβλεπόμενων ορίων, ελλιπή δικαιολογητικά κλπ).

Από την οδό Σταδίου, τονίζουν ότι «η προσπάθεια παραπληροφόρησης και κατατρομοκράτησης των ασφαλισμένων, από πολιτικούς πλασιέ της ιδιωτικής ασφάλισης και τα Μέσα Ενημέρωσης που τους στηρίζουν, θα πέσει, για άλλη μία φορά, στο κενό».

Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα ασφαλιστικά ταμεία με περίπου 400.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) και έλλειμμα 1,1 δις ευρώ. Όλα αυτά, μετά από 12 διαδοχικές περικοπές συντάξεων, που είχαν διαλύσει όχι μόνο τους συνταξιούχους ή το 51% των ελληνικών νοικοκυριών που ζουν με κύριο εισόδημα μία σύνταξη, αλλά και την αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από τον Ιανουάριο του 2015 έως και το τέλος Μαρτίου φέτος, είχαν καταβληθεί 846.636 κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ, και μείωσε τον όγκο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κατά 72%. 

Για τα στελέχη του υπουργείου, έχει αντιστραφεί πλήρως αντιστρέφοντας την πορεία κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που οδήγησε τον ΕΦΚΑ στην επίτευξη πλεονάσματος 777 εκατ. ευρώ το 2017 και άνω του 1 δις. ευρώ το 2018.

Τέλος, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι ήταν χάρη στην ανάταξη αυτή του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, δόθηκαν αυξήσεις από την 1/1/2019 σε 620.000 συνταξιούχους. Τα στοιχεία είναι επίσημα και δεν αμφισβητούνται, από εκεί και πέρα, ακόμα δεν έχουν διορθωθεί όλες οι αδικίες των μνημονίων. Για αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περισσότερο από μια δεκαετία.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin