Όμιλος Σφακιανάκη: Περιορίστηκαν οι ζημίες το πρώτο τρίμηνο- εντός στόχου οι επιδόσεις

Sharing is caring!

Εντός των στόχων του επιχειρηματικού πλάνου για την εφετινή χρονιά παραμένει ο Όμιλος Σφακιανάκη, μετά τον περιορισμό των ζημιών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων EBITDA το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στήριγμα προσφέρουν και οι θυγατρικές του εξωτερικού. 

Το συγκεκριμένο διάστημα οι ζημιές προ φόρων για τον Όμιλο υποχώρησαν στα 3,9 εκατ. από 4,2 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα και για την μητρική εταιρεία πέρυσι ήταν 4,3 εκατ. έναντι ζημιάς 5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Όσον αφορά στα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ο όμιλος εμφάνισε κέρδη ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 25,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Η εταιρεία είχε κέρδη ΕΒΙΤDA ύψους 5,8 εκατ. έναντι 4,3 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 75,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 4,3%, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν 6,8% στα 62,5 εκατ. ευρώ. 

Η εικόνα ανά κλάδο:

Εμπόριο αυτοκινήτων. Η αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2019 με 26.289 ταξινομήσεις παρουσίασε μείωση 1,8% σε σχέση με το 2018, επηρεάζοντας τις συνολικές πωλήσεις της μητρικής και κατ‘ επέκταση του ομίλου. Η SUZUKI πραγματοποίησε 1.560 ταξινομήσεις αυτοκινήτων επιτυγχάνοντας μερίδιο αγοράς 5,9% το οποίο την κατατάσσει 9η μεταξύ των εισαγωγέων αυτοκινήτων. Ο κλάδος λιανικής με πωλήσεις 2.568 επιβατικών αυτοκινήτων (PC), 208 ελαφρών φορτηγών (LCV) και 570 μεταχειρισμένων συγκεντρώνει 9,8% μερίδιο αγοράς στα νέα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι συνολικές πωλήσεις της Σφακιανάκης (χονδρική και λιανική) αντιπροσωπεύουν το 12,7% της ελληνικής αγοράς.

Μίσθωση οχημάτων. Τα έσοδα από μισθώματα του κλάδου Long Term Rental (Executive Lease) παραμένουν στα περυσινά επίπεδα ενώ ο στόλος υπό διαχείριση φτάνει τα 9.182 οχήματα (+8,9%) διατηρώντας ένα ποσοστό εκμετάλλευσης κοντά στο 97%. Ο κλάδος RentA-Car (Enterprise – National – Alamo) έχει αυξημένα μισθώματα κατά 7,4% με τον στόλο προς ενοικίαση να φτάνει τα 4.435 οχήματα (+8,7%).

Ταχυμεταφορές. Η Speedex εμφανίζει σταθερότητα στις πωλήσεις και συμβάλλει θετικά στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου. Βαρέα οχήματα, μηχανήματα και βιομηχανικά είδη. H Ergotrak παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 17,5%. Δραστηριότητες εξωτερικού. Η ανοδική πορεία των θυγατρικών του Ομίλου στο εξωτερικό (Βουλγαρία και FYROM) συνεχίζεται και το Α’ τρίμηνο του 2019 καταγράφοντας αύξηση στις πωλήσεις κατά 39,4%.

naftemporiki.gr 

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin