Όταν οι γαλαξίες προσκρούσουν…

Sharing is caring!

Όταν οι γαλαξίες προσκρούσουν…

Για δεκαετίες οι αστρονόμοι γνώριζαν πως ο γαλαξίας μας εκτελεί πορεία πρόσκρουσης με το γειτονικό σπειρωτό γαλαξία ονόματι Ανδρομέδα. Κάτι που δεν γνώριζαν, και που, πριν από μία δεκαετία περίπου αποκάλυψαν οι υπολογισμοί των αστροφυσικών Κοξ και Λόεμπ του Κέντρου Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν του Χάρβαρντ, ήταν η μοίρα του ηλιακού μας συστήματος σε αυτή τη διαγαλαξιακή μάχη.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν πως ο ήλιος και οι πλανήτες του θα «εξοριστούν» στα εξωτερικά στρώματα των συγχωνευμένων γαλαξιών. Επιπλέον, υπολογίστηκε πως η σύγκρουση θα πραγματοποιηθεί εντός της διάρκειας ζωής του ήλιου, προτού δηλαδή αυτός «σβήσει» και γίνει άστρο «λευκός νάνος», στην γλώσσα των αστροφυσικών.

«Θα μπορούσε κανείς να πει» δηλώνει ο αστροφυσικός Κοξ, «πως θα σταλθούμε με σύνταξη σε σπίτι στην εξοχή. Αυτή την στιγμή ζούμε στα προάστια του γαλαξία μας, αλλά οι πιθανότητες λένε πως μάλλον θα απομακρυνθούμε ακόμα περισσότερο μετά την κοσμική συντριβή».

Οι υπολογιστικές προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν ο Κοξ και ο Λόεμπ έδειξαν πως οι εν λόγω μεγάλες αλλαγές θα έλθουν σε 2 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο γαλαξίας μας και η Ανδρομέδα θα επιτελέσουν το πρώτο τους κοντινό πέρασμα. Σε αυτό το στάδιο ένας γήινος παρατηρητής θα μπορεί να παρακολουθήσει το νυχτερινό ουρανό να “ξεχύνεται” από μία λωρίδα άστρων σε ένα ακατάστατο σύμπλεγμα καθώς οι ισχυρές ελκτικές δυνάμεις της Ανδρομέδας θα αποτινάσσουν τα άστρα από την επιβλητική τους τροχιά.

Σε αυτό το στάδιο, ο ήλιος θα είναι χαρακτηριστικά λαμπρότερος ενώ θα έχει υποστεί υπερθέρμανση αρκετή για να ξεράνει τους ωκεανούς της γης. Οι δύο γαλαξίες θα ταλαντεύονται μεταξύ τους ενώ ελκτικές δυνάμεις θα αναμείξουν τα άστρα τους. «Πρόκειται για την πρώτη διατριβή στην δημοσίευση μου στην οποία μπορεί να αναφέρονται επιστήμονες σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα» δήλωσε αστειευόμενος ο Λόεμπ.

Πάντως προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι επειδή οι γαλαξίες είναι ένας τομέας που δεν έχει εξερευνηθεί ούτε καν στο 1% από την παγκόσμια επιστημονική, και υπάρχουν ελάχιστα τεκμηριωμένα στοιχεία για τούτο το ζήτημα, αρκετοί καταξιωμένοι και μη επιστήμονες παραθέτουν τη δική της θεωρία για ορισμένα θέματα που όμως κάλλιστα μπορούν να διαψευστούν από συναδέλφους τους, γιατί απλά πρόκειται περί θεωρίας. Και κάπως έτσι ξεκινούν οι διαμάχες για το ποιος είναι έγκυρος ερευνητής και ποιος τσαρλατάνος.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin