Όταν τα μάτια μιλούν και αποκαλύπτουν την προσωπικότητα

Sharing is caring!

Όταν τα μάτια μιλούν και αποκαλύπτουν την προσωπικότητα

Τα μάτια αποκαλύπτουν πολλά σχετικά με την προσωπικότητα του ατόμου, ισχυρίζονται Σουηδοί ερευνητές που διεξήγαγαν μία ενδιαφέρουσα έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Orebro «διάβασε» τις κοιλότητες και τις γραμμές στις ίριδες 428 ατόμων και ανίχνευσε μοτίβα που υποδηλώνουν βασικά χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας, όπως ζεστασιά, εμπιστοσύνη, μονομανή συμπεριφορά, αυθορμητισμό. Υποστηρίζεται με αυτόν τον τρόπο η θέση ότι τουλάχιστον κάποιες από τις πτυχές της προσωπικότητας καθορίζονται από τα γονίδια.

Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την προσωπικότητά τους, ενώ τράβηξαν πολύ κοντινές φωτογραφίες από τις ίριδες των ματιών τους. Στη συνέχεια εξέτασαν τις κοιλότητες και τις γραμμές που σχηματίζονται όταν οι κόρες διαστέλλονται. Διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν περισσότερες κοιλότητες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι τρυφεροί, ζεστοί και έμπιστοι, ενώ αυτοί με τις περισσότερες γραμμές έδειχναν μεγαλύτερη τάση σε εμμονές και παρορμητικές συμπεριφορές.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το γονίδιο PAX6 μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο γονίδιο συμμετέχει στη διαμόρφωση της ίριδας στο έμβρυο, ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι μία μετάλλαξη του PAX6 συνδέεται με την παρορμητικότητα και τις χαμηλές επιδόσεις στην κοινωνικοποίηση.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Matt Larsson, ένα μπιχεβιοριστή επιστήμονα, τονίζει: «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι άνθρωποι με διαφορετική διαμόρφωση στην ίριδα τείνουν να αναπτύσσουν διαφορετικές προσωπικότητες. Οι διαφορές στην ίριδα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας βιολογικός δείκτης που αντανακλά τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον Dr George Fieldman, λέκτορα ψυχολογίας στο Buckinghamshire Chilterns University College: «Είναι πολύ ενδιαφέρον. Δείχνει ότι μερικές πτυχές της προσωπικότητας έχουν γενετική βάση και το να τις εντοπίσουμε στο μάτι με αυτόν τον συναρπαστικό τρόπο, είναι σημαντικό. Αποτελεί έκπληξη ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Ωστόσο φαίνεται ότι το παλιό απόφθεγμα ότι “τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής” έχει γενετική βάση».

Διάβασε επίσης:

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin