1.800 θάνατοι από κορωναϊό στη Βραζιλία σε 24 ώρες: Εκτιμήσεις για 3.000 ημερήσιους θανάτους

Sharing is caring!

1.800 θάνατοι από κορωναϊό στη Βραζιλία σε 24 ώρες: Εκτιμήσεις για 3.000 ημερήσιους θανάτους | Hellasjournal.com


ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Δεκάδες άνθρωποι περπατούν σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στο κέντρο του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, στις 5 Μαρτίου 2021. EPA, Sebastiao Moreira
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι καταγράφηκαν 1.800 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 μέσα σε 24 ώρες.

Τα κρούσματα από τον SARS-CoV-2 έφτασαν τα 75.495, εν μέσω ενός φονικού κύματος της πανδημίας που μαίνεται στη χώρα.

Ενώ η λατινοαμερικάνικη χώρα έχει καταγράψει επισήμως 262.770 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 επί συνόλου 10,9 εκατ. μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας, δύο πηγές τόνισαν στο Reuters πως σε μια παρουσίαση που έγινε σε συνάντηση της κυβερνητικής ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας, τονίστηκε πως ο ημερήσιος αριθμός θανάτων εξαιτίας της Covid-19 στην Βραζιλία ενδέχεται να φτάσει τους 3.000 αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Η διυπουργική ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχει το υπουργείο Υγείας και το γραφείο του επιτελάρχη του προέδρου, συναντήθηκε χθες με αντικείμενο συζήτησης την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, όπου ένα φονικό δεύτερο κύμα σκοτώνει ανθρώπους γρηγορότερα από οποιαδήποτε προηγούμενη χρονική περίοδο της πανδημίας.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος 14 ημερών ανέρχεται σήμερα σε 1.250 θανάτους την ημέρα.

Παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων, οι δύο πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο Υγείας δεν είδε καμία πιθανότητα εφαρμογής μέτρων κοινωνικής απόστασης σε εθνικό επίπεδο λόγω της αντίστασης του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του ιού και χθες Πέμπτη, μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες με ρεκόρ θανάτων, είπε στους Βραζιλιάνους να σταματήσουν την «κλάψα».

Το υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι το ίδιο δεν κάνει εκτιμήσεις. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το αν οι εκτιμήσεις παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση ή αν το υπουργείο συμφώνησε με τα στοιχεία.

Οι δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters βρέθηκαν στη συνεδρίαση και ανέφεραν ότι οι εκτιμήσεις έγιναν από τους τοπικούς υπουργούς Υγείας των Πολιτειών της Βραζιλίας. Το γραφείο του προέδρου της Βραζιλίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η Βραζιλία συνεχίζει να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων.

Ενώ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καταγράφεται μια υποχώρηση της έξαρσης της πανδημίας, η Βραζιλία βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη με τη χειρότερη φάση της επιδημίας, ωθώντας το σύστημα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης.

Ο αυξημένος αριθμός λοιμώξεων έχει οδηγήσει σε τοπικούς περιορισμούς στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια και τη μεγαλύτερη πόλη, το Σάο Πάολο.

Ιδιαίτερα ανησυχητική για τις υγειονομικές αρχές είναι η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Αμαζονίας, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιο ικανή να μολύνει ξανά εκείνους που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από την Covid-19.

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην απόκτηση και διανομή εμβολίων σημαίνει επίσης ότι λιγότερο από το 3,5% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση ενός από τα διαθέσιμα εμβόλια.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπραζίλια, Βραζιλία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αποστολή του ΠΟΥ στην Ουχάν για την προέλευση του SARS-CoV-2: Στα μέσα Μαρτίου η έκθεση%d bloggers like this:


Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin