Austin Powers in Goldmember (2002)

Sharing is caring!

Austin Powers in Goldmember (2002)
  • Είδος: Κωμωδία
  • Σκηνοθεσία: Jay Roach
  • Ηθοποιοί: Mike Myers, Michael York, Michael Caine, Robert Wagner, Verne Troyer, Seth Green, Beyonce Knowles
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26 Ιουλίου 2002
  • Διάρκεια: 94 λεπτά
  • Παραγωγή: New Line Cinema
  • Προϋπολογισμός ταινίας: 63 εκατομμύρια δολάρια
  • Ακαθάριστα έσοδα: 296 εκατομμύρια δολάρια

Mike Meyers. Ένα όνομα που πολλοί από εμάς το έχουμε συνδέσει τα τελευταία χρόνια με το άφθονο γέλιο. Και τώρα ξαναχτυπά με την τρίτη περιπέτεια του θρυλικού Austin Powers. Πολλά ακούσαμε για αυτή την ταινία ειδικά για την διαμάχη που είχαν οι εταιρίες για την κατοχύρωση του τίτλου που την έφερε στο κέντρο της κινηματογραφικής επικαιρότητας αρκετούς μήνες πριν την έξοδο της στις αίθουσες και τώρα καλούμαστε να την απολαύσουμε.

Λίγα λόγια για το υπόθεση. Βρισκόμαστε στο 2001 και ο Dr. Evil αποφασίζει να κερδίσει χρήματα από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου απειλώντας ότι θα ρίξει πάνω στην γη ένα τεράστιο μετεωρίτη χρυσού. Για να πραγματοποιήσει την απειλή του χρειάζεται την βοήθεια ενός επιστήμονα από το παρελθόν του Goldmember. Στον δρόμο του όμως βρίσκετε ο πράκτορας του γέλιου που για να τον εξουδετερώσει απαγάγει τον πατέρα του και τον μεταφέρει στο παρελθόν όπου και τον εγκαταλείπει. Ο Austin καλείτε να σώσει τον πατέρα του αλλά και τον κόσμο από τον σατανικό Dr.Evil?? ο οποίος στο τέλος δεν είναι και τόσο σατανικός!!!;;;

Μια καταπληκτική παρωδία που σαγηνεύει τους λάτρεις του είδους από την πρώτη κιόλας σκηνή! Έχει όμως και ορισμένα στοιχεία που προσελκύουν και άτομα από το πιο αδιάφορο κοινό. Όπως προαναφέραμε με την εμφάνιση των τίτλων εισαγωγής αρχίζει και το γέλιο. Το τρομερό ατού του όλου φίλμ είναι τα cameos που είναι τοποθετημένα σε πολύ καίρια σημεία του και προσφέρουν στο κοινό τρομερές εκπλήξεις. Για να καταλάβετε τι εννοούμε θα αναφέρουμε λίγα από τα ονόματα όπως Tom Cruise, Britney Spears και Kevin Spacey. Φυσικά και σε αυτό το μέρος έχουμε τρομερή χρήση της αγγλικής γλώσσας. Τα λογοπαίγνια των πρωταγωνιστών και τα ονόματα ορισμένων χαρακτήρων προκαλούν απίστευτο γέλιο.

Ακόμη ένα στοιχείο της ταινίας που εντυπωσιάζει τον θεατή είναι οι μεταμορφώσεις του Meyers. Εκτός από σενάριο, σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και σε άλλους ρόλους. Η δουλειά του μακιγιάζ είναι πολύ καλή ακόμη και στην περίπτωση που πρέπει να μεταμορφωθεί σε παλαιστή του σούμο!

Όμως σε μια παρωδία το στοιχείο που κυριαρχεί είναι η σάτιρα. Οι περισσότερες σκηνές και ατάκες παραπέμπουν σε κάποια υπερπαραγωγή και η σύνδεσή τους είναι αρκετά καλή ώστε ο θεατής να μπορεί να παρακολουθήσει την ροή τους και να απολαύσει το ξεκαρδιστικό αποτέλεσμα. Το στοιχείο της σάτιρας είναι τόσο άφθονο που μέσα στην ίδια την ταινία σατιρίζεται και η ίδια η ταινία!!!

Παρόλη την προσπάθεια του σεναριογράφου να προσφέρει κάτι νέο δυστυχώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από την παγίδα της επανάληψης. Έτσι ενώ για τρίτη φορά με την σκηνή των σκιών ο Meyers δείχνει το μεγαλείο της φαντασίας του και το αστείρευτο χιούμορ του όλα τα υπόλοιπα τρυκ που χρησιμοποιούνται είναι απλές παραλλαγές των σκηνών των προηγούμενων Austin Powers.

Όλοι συμφωνούν ότι η παρωδία είναι ένα από τα δύσκολα είδη ταινιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα sequel που ο σεναριογράφος έρχεται αντιμέτωπος με το στοιχείο της σύγκρισης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Meyers τα κατάφερε αρκετά καλά αφού το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό για τα επίπεδα μιας τέτοιας παραγωγής.

Χωρίς να καταφύγει σε εύκολες λύσεις όπως τον ακραίο εξευτελισμό ιερών και όσιων μπόρεσε να προσφέρει μια παρωδία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από τις υπόλοιπες. Το σίγουρο είναι ότι οι φανατικοί του είδους θα την λατρέψουν, αλλά και οι υπόλοιποι μπορούν να την παρακολουθήσουν άνετα εάν θέλουν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας Austin Powers in Goldmember (2002).

Διάβασε επίσης: Παρίσι: Μια αχαλίνωτη αέναη γιορτή

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin