Crowdfunding, πως χτίζεται ένας επιτυχημένος έρανος – εκστρατεία

Sharing is caring!

Crowdfunding, πώς χτίζεται ένας επιτυχημένος έρανος - εκστρατεία

Το Crowdfunding είναι μια εναλλακτική μορφή εύρεσης χρημάτων μέσω του διαδικτύου (μικρο-χρηματοδότηση) δηλαδή κάτι σαν έρανος για την οικονομική ενίσχυση ενός έργου, μιας επιχείρησης, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού, μιας ιδέας, ενός καλλιτέχνη, για ταξίδια, αγορά προϊόντων και ούτω καθεξής, και συνήθως η εκστρατεία διεξάγεται από οργανωμένες πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα για αυτό το σκοπό που τους επισκέπτονται δεκάδες εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως, όπως το Indiegogo.

Επίσης για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, το Crowdfunding δεν πρέπει να συγχέεται με την επένδυση σε μία επιχειρηματική οντότητα με την τυπική έννοια του όρου, ωστόσο ορισμένοι τύποι εκστρατειών έχουν την μορφή του μικρο-δανεισμού ή προσφέρουν μετοχές στους συνεισφέροντες, αυτό φυσικά εξαρτάται καθαρά από την πλατφόρμα που διοργανώνει το γεγονός, και το νομικό καθεστώς που ισχύει σε κάθε χώρα.

Στην περίπτωση του Indiegogo και του kickstarter το σύστημα της πλατφόρμας τους λειτουργεί με τη μορφή της δωρεάς ή του εράνου, φερειπείν το άτομο που προσφέρει χρήματα σε κάποια εκστρατεία πολλές φορές δεν λαμβάνει απολύτως τίποτα σαν αντάλλαγμα, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που προσφέρονται στους συνεισφέροντες ένα αναμνηστικό δώρο μικρής αξίας, μία ευχετήρια κάρτα, ένα προϊόν σε χαμηλότερη τιμή κ.λπ.

Παρακάτω θα σας δώσω ορισμένες πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για το πώς να διοργανώσετε μία επιτυχημένη εκστρατεία crowdfunding, τι να προσέξετε και φυσικά τι πρέπει να αποφύγετε.

Πίνακας περιεχομένων

Διάφοροι τύποι crowdfunding

Επενδυτικό crowdfunding

Ο συγκεκριμένος τύπος crowdfunding είναι ένας τρόπος να συγκεντρωθεί χρηματοδότηση επιχειρήσεων ή εταιρειών από τον απλό κόσμο που δεν είναι απαραίτητα επαγγελματίες επενδυτές, και ως αντάλλαγμα θα πάρουν κάποιες μετοχές ή ένα μέρος από τα κέρδη για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου εξοφληθεί το αρχικό ποσό που επενδύθηκε συμπεριλαμβανομένων των τόκων, ανάλογα τη συμφωνία.

Ωστόσο ετούτη η ιδιομορφία έχει το μειονέκτημα να μην περιλαμβάνουν όλες τις δυνατότητες οικονομικής απόδοσης για τον συνεισφέρον, και υπάρχει πιθανότητα λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άτομο που έβαλε τα λεφτά του να βρεθεί εκτεθειμένο, αν αθετηθεί η συμφωνία.

Οπότε αν έχετε σκοπό να εμπλακείτε στο επενδυτικό crowdfunding θα πρέπει να προσέχετε τι υπογράφετε. Παραδείγματος χάριν σε μία τέτοιου τύπου ηλεκτρονική πλατφόρμα προτού καταθέσετε τα χρήματα σας σε κάποιο έργο ως μικρο-χρηματοδότηση, απαιτείται αρχικά να κάνετε κλικ στην αποδοχή των όρων και των προϋποθέσεων, όπου εκεί σας συμβουλεύω πριν αποδεχτείτε, να διαβάσετε προσεκτικά ποιες δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν που θα σας προστατεύουν, διαφορετικά καλό είναι να μη συμμετέχετε, γιατί εκεί που πάτε για μαλλί, θα βγείτε κουρεμένοι.

Δάνειο από crowdfunding

Ο δανεισμός μέσω crowdfunding είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δανειστεί ένα άτομο ή μία επιχείρηση χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως είθισται να συμβαίνει με τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα που πλέον για να πάρεις δάνειο απαιτούνται παράλογα κριτήρια και σχεδόν δεν τα πληροί η πλειοψηφία των αιτούντων που υποβάλλουν αίτηση.

Όμως πρέπει να έχετε κατά νου πως εάν δεν είσαστε μία αξιόπιστη επιχειρηματική οντότητα ή επιχειρηματίας δύσκολα θα λάβετε χρήματα μέσω δανεισμού από το crowdfunding, αφού όσο χαλαρό κι αν είναι το συγκεκριμένο σύστημα, οι μικροεπενδυτές πρέπει να διασφαλίσουν ό,τι τα χρήματα που θα βάλουν, θα τα πάρουν κάποια στιγμή πίσω. Μην ξεχνάτε πως κανείς δεν έχει λεφτά για πέταμα. Και σε αυτό συμβάλλει στο μέγιστο ο μεσάζοντας που είναι η πλατφόρμα.

Όμως πριν επιχειρήσετε να δανειστείτε μέσω αυτής της οδού, σας προτείνω να βεβαιωθείτε πως δεν είναι εξωφρενικό το επιτόκιο και τελικά καταλήξετε στο τέλος να πληρώσετε στο πολλαπλάσιο το δάνειο που πήρατε. Επομένως τα μάτια σας δεκατέσσερα, γιατί καραδοκούν οι τοκογλύφοι και ενδέχεται να βρεθείτε προ εκπλήξεων, με ενδεχόμενες άσχημες συνέπειες εις βάρος σας.

Δωρεά ή έρανος από crowdfunding

Η συγκεκριμένη μορφή είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος άντλησης κεφαλαίων, και μάλιστα σας πληροφορώ πως υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που έχουν συγκεντρώσει ικανοποιητικά χρήματα, αγγίζοντας το 1 εκατομμύριο δολάρια, αλλά αυτές είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η ικανότητα της πειθώ που έχετε, για να συγκινήσετε και να παρακινήσετε τους υποστηρικτές να σας ενισχύσουν οικονομικά.

Ανάλογα το σκοπό της εκστρατείας, και πόσο καλά θα στηθεί για να προσελκύσει τα βλέμματα του κόσμου, ούτως ώστε να σας εμπιστευτούν βάζοντας τα λεφτά τους, εκτιμώ πως είναι εφικτό να μαζέψετε από 1.500 έως 20.000 δολάρια (όχι όμως υπερβολικά ποσά).

Αλλά να θυμάστε πως εάν δεν επιδιώξετε να διαφημίσετε την εκστρατεία σας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως Facebook, Twitter, Instagram κ.ο.κ ή τουλάχιστον σε κάποιους ιστότοπους με μεγάλη επισκεψιμότητα για να γνωστοποιηθεί ο έρανος, τότε ενδέχεται να μην κατορθώσετε να μαζέψετε ούτε 40 δολάρια. Σοβαρολογώ, δεν κάνω πλάκα. Πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να ξοδέψετε χρήματα για τη προώθηση και τη διαφήμιση, που αναμφισβήτητα δεν θα είναι και λίγα. Η τελική απόφαση είναι δική σας.

Πώς να δημιουργήσετε μία επιτυχημένη εκστρατεία crowdfunding

Να είστε σαφείς σχετικά με τους στόχους σας

Πριν ξεκινήσετε να τρέχετε την καμπάνια σας, κατά την σύνταξη της σελίδας στον έρανο που θα διοργανώσετε, εξηγήστε στους υποστηρικτές για ποιο λόγο χρειάζεστε τα χρήματα και πως θα τα αξιοποιήσετε. Οφείλετε να γνωρίζετε πως δεν είναι εύκολο να κοροϊδέψετε τον κόσμο, επομένως επιβάλλεται να είσαστε ειλικρινείς.

Σας συνιστώ να αναφέρετε διεξοδικά την πλήρη αλήθεια, και πάνω από όλα μην είσαστε άπληστοι, ζητώντας δυσθεώρητα χρηματικά ποσά

Παρουσιάστε με έξυπνο τρόπο τους στόχους σας

Για εμπορικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιήστε γραφήματα όπου κρίνετε κατά τη γνώμη σας ό,τι είναι χρήσιμα. Καταγράψτε έναν εκτιμώμενο προϋπολογισμό για την καμπάνια σας, με βάση τα τυχόν τιμολόγια που έχετε λάβει από τους προμηθευτές, κατασκευαστές, ασφαλιστές, δικηγόρους και διανομείς. Για προσωπικά αίτια, περιγράψτε ποια είναι τα χρήματα και πώς θα χρησιμοποιηθούν.

Π.χ. χρειάζεστε 4.000 ευρώ για να πληρώσετε την αποθήκη που έχετε το εμπόρευμα σας ή 2.000 ευρώ για τα ενοίκια τριών μηνών του γραφείου σας .

Εάν ο έρανος προορίζεται για ιατρικούς λόγους, π.χ γιατί έχετε καρκίνο και θέλετε να κάνετε χημειοθεραπείες, εξηγήστε πόσες εβδομάδες θα διαρκέσουν.

Αν ετούτη η διαδικασία φαντάζει πως είναι ιδιαίτερα κοπιαστική, και βαριέστε να μπείτε στον κόπο, μην το παραμελήσετε γιατί θα χάσετε ένα δυνατό χαρτί. Απλά να είστε διαφανείς σχετικά με αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε.

Ανεβάστε βίντεο και φωτογραφίες υψηλής ποιότητας

Οι εικόνες και τα βίντεο έχουν την ιδιότητα να βοηθούν στο μέγιστο μια εκστρατεία crowdfunding, όπως και να την καταστρέψουν εάν δεν γίνει σωστή επιλογή. Εάν δεν είστε επαγγελματίας που να γνωρίζει να τραβά ποιοτικό βίντεο και φωτογραφίες ή δεν έχετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τότε σκεφτείτε σοβαρά να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό videographer που είναι πρόθυμος να εργαστεί για εσάς, ούτως ώστε να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο.

Κρατήστε τη διάρκεια του βίντεο κάτω από 3 λεπτά και επικεντρωθείτε στην αφήγηση μιας συναρπαστικής ιστορίας. Αν το βίντεο απευθύνεται προσωπικά στο άτομο σας, βρείτε παράλληλα συναρπαστικές και συναισθηματικές φωτογραφίες και μεταφορτώστε τις οπωσδήποτε στη σελίδα σας. Όσο περισσότερα οπτικά στοιχεία έχετε, τόσο το καλύτερο.

Αποφασίστε ποια πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσετε

Υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμες πλατφόρμες που προορίζονται για αυτό το σκοπό. Εν τούτοις το Kickstarter και το Indiegogo είναι οι δύο καλύτερες επιλογές για εμπορικά έργα.

Το Kickstarter είναι αρκετά δημοφιλές, αλλά αρκετά επιλεκτικό στα έργα που δέχεται, επιτρέπει και προωθεί, επειδή ψάχνει αυστηρά για «δημιουργικές» ιδέες που είναι ωφέλιμες για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Μπορεί πραγματικά να είναι δύσκολο να προβληθείτε στην αρχική σελίδα, ιδίως εάν η εκστρατεία σας είναι μέτριας ποιότητας από πολλές απόψεις.

Οι μικρότερες εταιρείες, όπως το Indiegogo ενδέχεται να σας δώσουν μεγαλύτερη προβολή και μπορεί να σας εμφανίσουν ευκολότερα στην αρχική του σελίδα, στο ενημερωτικό δελτίο που στέλνουν στους συνδρομητές τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσφορά ανταμοιβών

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των εμπορικών επιχειρήσεων (όπου οι άνθρωποι δεν δίνουν συχνά δωρεές), η ανταμοιβή στους συνεισφέροντες με κάποιου είδους ανταμοιβή μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο υποκίνησης. Εάν μπορείτε να προτρέψτε τους δυνητικούς υποστηρικτές σας, παρέχοντας ένα προϊόν ή μία υπηρεσία στη μισή τιμή θα ήταν ευχής έργο, ή έστω ένα συλλεκτικό προϊόν που δεν θα ξαναβγεί ποτέ στην αγορά.

Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στο κοινό σας: «Ό,τι προσφέροντας 25 δολάρια θα σας στείλουμε δωρεάν ένα μπουκάλι κρασί των 250ml. Ενώ αν δώσετε 5.000 δολάρια θα περάσετε ένα Σαββατοκύριακο στο οινοποιείο μας, με πλήρη ξενάγηση σε όλους τους χώρους και με όλα τα έξοδα πληρωμένα, και παράλληλα θα γευματίσετε με όλους τους σημαντικούς ανθρώπους της εταιρείας μας, σε μία καταπληκτική βραδιά που θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά για εσάς».

Πώς να εντοπίσετε ένα έρανο απάτη στο Crowdfunding

Το Crowdfunding καθιστά εύκολη τη συνεισφορά χρημάτων σε άτομα και επιχειρηματικές οντότητες που το έχουν πραγματική ανάγκη, όπως για άτομα που χρειάζονται οικονομική βοήθεια για ιατρικούς λόγους, για νεοφυείς επιχειρήσεις που μόλις τώρα έχουν κάνει το ξεκίνημα τους στην αγορά, και για πολλές άλλες περιπτώσεις.

Δυστυχώς, το crowdfunding καθιστά επίσης εύκολη την εξαπάτηση των ανθρώπων. Για να εντοπίσετε μια απάτη σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική πλατφόρμα, πρέπει αρχικά να κάνετε την έρευνα σας για τον δημιουργό της καμπάνιας. με την προοπτική να προστατέψετε τον εαυτό σας από τους επιτήδειους, που θέλουν να εξαπατήσουν τον κόσμο, εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία του κοινού.

Αξιολογήστε κατά πόσο αληθεύει η ιδέα.

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε δωρεά, οφείλεται εξαρχής να ψάξετε για αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η εκστρατεία δεν είναι μία ευφάνταστη ιδέα που στήθηκε καθαρά για να αποσπάσει χρήματα από το ευρύ κοινό με δόλιο τρόπο. Συνεπώς κοιτάξτε με λεπτομέρεια τις πληροφορίες που παρέχει ο δημιουργός στην περιγραφή της καμπάνιας, και επιδιώξτε να εξακριβώσετε κατά πόσο ισχύουν τα λεγόμενα του.

Ψάξτε τη σελίδα του δημιουργού στο Facebook

Ορισμένοι ιστότοποι crowdfunding επαληθεύουν τους δημιουργούς. Ωστόσο, το μόνο που κάνουν είναι να δούν αν ο δημιουργός έχει μια σελίδα στο Facebook, και τίποτα άλλο. Επειδή ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook, πρέπει να την αναλύσετε προσεκτικά.

  • Ελέγξτε πόσο καιρό υπάρχει η σελίδα, Αν για παράδειγμα δημιουργήθηκε πρόσφατα, ή μετράει αρκετά χρόνια ζωής.
  • Το άτομο έχει πολλούς φίλους; Και αν ναι, Είναι αληθινά προφίλ ή ψεύτικα; Ελέγξτε για σχόλια και συζητήσεις που έχει κάνει το εκάστοτε άτομο για να δείτε αν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο.

Ρωτήστε απευθείας τον δημιουργό για τα διαπιστευτήριά του

Σίγουρα δεν θα δίνατε δάνειο σε έναν ξένο που περπατάει στο δρόμο και σας έπιασε στη συζήτηση. Οπότε το ίδιο ισχύει και με τα άτομα που ζητούν την οικονομική βοήθεια σας στην πλατφόρμα του Crowdfunding.

Δηλαδή θα ήταν ανόητο να δώσετε λεφτά σε έναν δημιουργό χωρίς να μάθετε για το επιχειρηματικό ή το κοινωνικό του υπόβαθρο. Αναζητήστε ένα άμεσο τρόπο επικοινωνίας με τον δημιουργό του εράνου, και πείτε του πως έχετε σκοπό να του δωρίσετε χρήματα, αλλά θα θέλατε να μάθετε κάποιες επιπλέον πληροφορίες πριν το πράξετε.

Επίσης, αναζητήστε για αυτόν στο διαδίκτυο. Μπορείτε να ελέγξετε και το προφίλ του στο LinkedIn.

Διαβάστε την ενότητα σχολίων στην καμπάνια

Οι περισσότερες πλατφόρμες crowdfunding παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες να σχολιάζουν στη σελίδα της εκστρατείας. Διαβάστε προσεκτικά τα σχόλια και ελέγξτε αν κάποιος έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την αυθεντικότητα της καμπάνιας.

Είναι εύκολο να κάνετε καταγγελία. Ωστόσο, εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία με βάση τα σχόλια που διαβάσατε, τότε απευθυνθείτε στον δημιουργό και ζητήστε του να απαντήσει στις κατηγορίες που του προσάπτουν.

Επίσης, να είστε λίγο επιφυλακτικοί με τα καταπληκτικά σχόλια που είναι γραμμένα στη σελίδα. Πολλοί δημιουργοί μισθώνουν επιχειρήσεις PR για να γεμίσουν τη σελίδα με θετικά σχόλια.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους μικρο-επενδυτές;

Το Crowdfunding είναι σχετικά μια νέα ιδέα και ουσιαστικά την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε να ανθεί στο διαδίκτυο, επομένως η επένδυση σε νέες επιχειρήσεις μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Οι κυριότεροι κίνδυνοι των επενδύσεων που βασίζονται στο crowdfunding είναι:

  • Η επιχείρηση στην οποία σκοπεύετε να επενδύσετε ενδέχεται να να κλείσει και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πολλές νέες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να ορθοποδήσουν τα πρώτα χρόνια, έτσι θα μπορούσατε να χάσετε όλα σας τα λεφτά.
  • Η επιστροφή του αρχικού κεφαλαίου που θα επενδύσετε δεν είναι εγγυημένη. Οι μετοχές μερικές φορές δεν έχουν καθόλου αξία, όταν η εταιρεία έχει πιάσει πάτο, και μπορεί να μην λάβετε καν πληρωμή μερισμάτων (ένα μερίδιο επί των κερδών).
  • Μπορεί να είναι δύσκολο να πουλήσετε τις μετοχές. Οι μετοχές από εταιρεία μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο, σημαίνει ό,τι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην καταφέρετε εύκολα να πουλήσετε τις μετοχές που έχετε στην κατοχή σας, δηλαδή ο επενδυτής οδεύει σε αχαρτογράφητα νερά.
  • Η ίδια η πλατφόρμα crowdfunding μπορεί να δηλώσει πτώχευση και να κλείσει. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ό,τι θα χάσετε τα χρήματα σας εάν είναι κατατεθειμένα στην εταιρεία crowdfunding. Επιπρόσθετα εάν ο ιστότοπος χακαριστεί και οι επιτιθέμενοι καταφέρνουν να φτάσουν στο ταμείο τότε τα κεφάλαια θα κάνουν φτερά, και δεν επρόκειτο για ένα φανταστικό σενάριο, αλλά για περιστατικά που έχουν συμβεί κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια, κι ας βρίσκονται οι εταιρείες σε άλλους τομείς.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin