Debate των τεσσάρων βασικών διεκδικητών για τον Δήμο της Αθήνας

Sharing is caring!

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Σεραφείμ Κοτρώτσου, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το τι θα πράξει ο καθένας τους, εάν εκλεγεί δήμαρχος, σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Αθήνα.

Όλοι τους δεσμεύτηκαν ότι θα παραμείνουν στο δήμο καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας τους και δεν θα μεταπηδήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις. Ο κ. Γερουλάνος υποψήφιος με την παράταξη «Αθήνα είναι εσύ», τόνισε ότι «δε πρέπει να ξανάρθουν στο δήμο οι άνθρωποι που τον χρεοκόπησαν» και απευθυνόμενος στον κ. Μπακογιάννη του είπε, «τι σας έκανε, να πάρετε στο ψηφοδέλτιο σας, τους έξι από τους δέκα αντιδημάρχους -μεταξύ αυτών και τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών -εκείνης της Δημοτικής Αρχής που άφησε ένα δήμο χρεοκοπημένο; Επίσης τρεις από τους σημερινούς αντιδημάρχους του κ. Καμίνη, τους τομείς των οποίων κατηγορείται;».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης, υποψήφιος με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» είπε: «εγώ δεν θα πω λεφτά υπάρχουν» αφήνοντας αιχμές τόσο για την κυβέρνηση που ήταν υπουργός ο κ. Γερουλάνος όσο και για τις αναφορές του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων περί πλεονάσματος στο δήμο.

«Τι νόημα έχει ένα λογιστικό πλεόνασμα όταν ο δήμος δεν έχει λάμπες για το δημοτικό φωτισμό κ.α ; Αυτή είναι η πραγματικότητα του δήμου σήμερα» πρόσθεσε.

Ακόμη είπε ότι «η Αθήνα δεν χρειάζεται μαθητευόμενους μάγους, κάποιους που θα μάθουν στην πλάτη της πόλης». Ο κ. Ηλιόπουλος υποψήφιος , με την «Ανοιχτή Πόλη», άφησε αιχμές κατά του κ. Μπακογιάννη ότι κινδυνολογεί στο θέμα της ασφάλειας , παρουσιάζοντας όλες τις συνοικίες της Αθήνας να έχουν οξύτατο πρόβλημα.

«Η Ένωση Γονέων είπε, διέψευσε τον ισχυρισμό του κ. Μπακογιάννη ότι δήθεν τα φροντιστήρια στα Πατήσια κλείνουν στις οκτώ το βράδυ. Και ο κ. Μπακογιάννης ακόμα να ανακαλέσει», είπε.

Ο κ. Σοφιανός , υποψήφιος με την «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται ένα δήμαρχο «που θα δίνει μάχες, θα διεκδικεί και θα κινητοποιεί τους πολίτες» για την επίλυση των προβλημάτων αλλά και θα αγωνίζεται ενάντια στη συρρίκνωση του δήμου, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του και των μνημονιακών πολιτικών.

Τοποθετούμενοι στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Μπακογιάννης, σημείωσε ότι είναι εμφανής η έλλειψη της και επικρατεί οργή και αγανάκτηση. Επίσης σημείωσε ότι ο δήμος δεν μπορεί απλώς να διαμαρτύρεται αλλά έχει χρέος να φωτίσει επαρκώς την πόλη και πρότεινε την ίδρυση Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας με τη συμμετοχή σ΄αυτό του δήμου, αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών κ.α, ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με προσωπικό και μέσα, κοινές περιπολίες της με την ΕΛΑΣ αλλά και τη συνεργασία με εταιρίες security, όσον αφορά τη φύλαξη δημοσίων χώρων. Κάτι , που ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο», όταν μάλιστα σημείωσε ότι «δεν έχεις εξαντλήσει ως δήμος όλα τα μέσα».

Όπως συνεργασία με την ΕΛΑΣ, ενίσχυση του φωτισμού, δράσεις πολιτιστικές και άλλα για να ξαναζωντανέψουν οι γειτονιές της Αθήνας.

Ο κ. Σοφιανός από την πλευρά του, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι υπάρχει παντού στην Αθήνα πρόβλημα ασφάλειας . «Όντως υπάρχει σε κάποιες περιοχές αλλά υποτιμάμε το πρόβλημα όταν τσουβαλιάζουμε όλη την Αθήνα» είπε. Επίσης υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι μηχανισμός καταστολής και το πρόβλημα μπορεί να το αντιμετωπίσει με επιτυχία η ΕΛΑΣ. «Αν δεν είναι ασφαλής μια πόλη τότε δεν είναι μια δημοκρατική πόλη», είπε, ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος επισήμανε κι αυτός ότι δεν υπάρχει παντού αυτό το πρόβλημα.

 Ο κ. Ηλιόπουλος, επισήμανε τις ευθύνες που έχει σε αυτό και ο δήμος. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι για το 2018 στον προϋπολογισμό του δήμου ήταν μηδέν ευρώ οι δαπάνες για τον φωτισμό.

Ακόμη ότι θα μπορούσε ο δήμος να αξιοποιήσει το κτιριακό του απόθεμα για κοινωνικές κατοικίες ή παρέχοντας κίνητρα σε νέα ζευγάρια να κατοικήσουν σ΄ αυτές τις περιοχές καθώς και να στηρίξει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί. Επίσης υπενθύμισε ότι το 2013 επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin