Online poker, μύθοι και πραγματικότητα για τα παιχνίδια πόκερ

Sharing is caring!

Online poker, μύθοι και πραγματικότητα για τα παιχνίδια πόκερ

Το Online poker είναι μία ευχάριστη ασχολία για αρκετό κόσμο στο διαδίκτυο που θέλει να περάσει ξένοιαστα το χρόνο του, παίζοντας με φίλους, γνωστούς και ξένους ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη, εν τούτοις δεν πρέπει να ξεχνάτε πώς όταν παίζεται παιχνίδια πόκερ με αληθινά χρήματα ενδέχεται να χάσετε ακόμη και ολόκληρη την περιουσία σας, εφόσον δεν κατέχετε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις που θα σας καταστήσουν κερδοφόρους ή τουλάχιστον να μην υπάρχει χασούρα.

Επίσης οφείλουμε να μην παραβλέπουμε το γεγονός πώς η αιτία που κατέστησε ιδιαίτερα δημοφιλές το πόκερ είναι γιατί παίζονται τεράστια χρηματικά ποσά μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι που εννοείται πως ανεβάζει την αδρεναλίνη και ωθεί αρκετούς ανθρώπους να γίνουν μέρος αυτής της περιπέτειας, και δεν ξέρεις ποτέ μήπως, μήπως και αλλάξει η τύχη τους και γίνουν μία μέρα πλούσιοι από το πόκερ.

Η αληθινή διάσταση των πραγμάτων αναφορικά με το online πόκερ είναι πως ελάχιστοι παίκτες θεωρούνται αρκετά ικανοί για να βγάζουν ένα σταθερό εισόδημα μέσα από αυτό το επάγγελμα και κατά συνέπεια να βιοπορίζονται για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην πραγματική ζωή, βέβαια ο κυριότερος σκοπός είναι να μην χάνετε τα χρήματα σας, και φυσικά έπονται όλα τα υπόλοιπα.

Επίσης είναι αλήθεια πως επικρατούν αρκετοί μύθοι και πραγματικότητες γύρω από το διαδικτυακό πόκερ και για αυτό το λόγο θα προσπαθήσω μέσα από αυτό το άρθρο να ξεδιαλύνω ορισμένες απορίες, να καταρρίψω μερικές παραφιλολογίες που στοιχειώνουν ετούτο τον τομέα, να αποκαλύψω πώς ένα άτομο μπορεί να πέσει θύμα δόλιων αυτοματοποιημένων συστημάτων (poker bots) για να τους εξαπατήσουν, και άλλες χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πλήρως όλες τις πτυχές του θέματος.

Πίνακας περιεχομένων

Online poker ιστορία και πληροφορίες

Το online poker ξεκίνησε να παίζεται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τη μορφή IRC poker, και οι πρώτες επίσημες παρτίδες που παίχτηκαν με πραγματικά χρήματα στο διαδίκτυο ήταν το 1998. Στην Ελλάδα άρχισε να γνωρίζει τεράστια απήχηση ουσιαστικά από το 2007 και μετέπειτα, όπου πραγματικά εκείνη την περίοδο επικρατούσε πανζουρλισμός, και φυσικά με την πάροδο των ετών έγινε ακόμη πιο αγαπητό στο ελληνικό κοινό που το αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη.

Ωστόσο επειδή το πόκερ παίζεται με την τράπουλα και χάνονται ολόκληρες περιουσίες, μία μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού επιμένει να το χαρακτηρίζει ακόμα ως ένα παιχνίδι που απευθύνεται αποκλειστικά στους τζογαδόρους, κάτι που φυσικά είναι η μισή αλήθεια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και να δυσφημείται άδικα το άθλημα. Θα σας εξηγήσω παρακάτω αμέσως τι εννοώ.

Παραδείγματος χάριν, όταν κάποιος είναι άσχετος και πάει να παίξει με έναν πεπειραμένο παίκτη, εννοείται πως οι πιθανότητες είναι εναντίον του, και στις 10 παρτίδες που θα παίξουν αναμεταξύ τους, σίγουρα θα χάσει τις περισσότερες. Έτσι, ακόμη κι αν σταθεί τυχερός, εκτιμάται πως σε βάθος χρόνου θα απολέσει μεγάλο μέρος των χρημάτων του.

Το πόκερ είναι παιχνίδι ικανότητας ή τύχης;

Επικρατούν αρκετοί μύθοι γύρω από το πόκερ σχετικά με το αν είναι παιχνίδι τύχης ή ικανότητας και σίγουρα κατά καιρούς ειπώνονται ένα σωρό ανακρίβειες από διάφορους καλοθελητές που θέλουν να διαβάλουν το άθλημα, κι ας μην έχουν κανένα όφελος.

Μάλιστα σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις ανά την υφήλιο που έπρεπε να αποδειχθεί εάν το πόκερ είναι παιχνίδι ικανοτήτων ή τύχης, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα πως όντως υπάρχει η δυνατότητα να καταστεί τεχνικό εάν ο παίκτης έχει εμπειρία πάνω στο παιχνίδι,, γνωρίζει τις μαθηματικές πιθανότητες και μπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις παίρνοντας τη σωστή απόφαση, και άλλα πολλά.

Πώς να μάθετε πόκερ

Εάν θέλετε να διδαχτείτε τα βασικά βήματα και τους κανονισμούς τους πόκερ υπάρχουν άπειρες ιστοσελίδες που δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό, αλλά εννοείται πως θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες παίζονται αληθινά χρήματα, όπως pokerstars, partypoker κλπ, διότι εκεί είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα, παρέχονται χρήσιμα εργαλεία στο μαθητευόμενο, διοργανώνονται τουρνουά τύπου freeroll με ένα συμβολικό μικρό ποσό όπως 10 δολάρια και ούτω καθεξής.

Σχεδόν όλες οι πλατφόρμες έχουν δώσει αναμφισβήτητα ιδιαίτερη βάση στην εκμάθηση των νέων παικτών, γιατί στην πραγματικότητα είναι αυτοί που θα κάνουν τις περισσότερες καταθέσεις κεφαλαίων, εν αντιθέσει με τους επαγγελματίες που απλά κερδίζουν τα υπάρχοντα χρήματα με αρνητικό αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και έτσι αρκετοί νεοφερμένοι εγκαταλείπουν πρόωρα το άθλημα, οπότε καταλαβαίνετε πως οι επαγγελματίες που στραγγίζουν τους αδύναμους παίκτες θεωρούνται ουσιαστικά γάγγραινα για το online poker.

Πώς να γίνετε επαγγελματίας στο πόκερ

Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας παίκτης στο online poker θα πρέπει αρχικά να διαβάσει αρκετά σχετικά βιβλία που αναλύουν θεωρίες παιξίματος, ανοίγματα από διάφορες θέσεις, πότε πρέπει να παίζεις επιθετικά ή αμυντικά, πώς κάνεις ορθή διαχείριση των κεφαλαίων σου (αγγλικά: back roll manager), όταν εισέρχεσαι σε ένα τραπέζι να καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι δυνατοί ή οι αδύνατοι (αγγλικά: image table), όμως πρέπει να σημειώσω πως τα περισσότερα βιβλία είναι στην Αγγλική γλώσσα και για εκείνους που δεν ξέρουν αγγλικά είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Επίσης μία άλλη καλή τακτική για να βελτιώσετε τις ικανότητές σας στο πόκερ είναι να πληρώσετε ένα μέντορα στο πόκερ για να σας μάθει στρατηγικές, τεχνικές, κόλπα και να σας καθοδηγεί σε ποια τουρνουά, Sit and Go, Heads-up κλπ, θα πρέπει να γραφτείτε και ποια καλό θα είναι να αποφύγετε.

Φυσικά το κόστος για να προσλάβετε ένα μέντορα είναι τεράστιο και ορισμένες φορές δυσθεώρητο, αλλά αν αναλογιστεί κανείς πως αυτά τα χρήματα θα επιστρέψουν πίσω σε εσάς στο πολλαπλάσιο κάποια στιγμή στο μέλλον αφού πλέον θα είσαστε ακατανίκητοι και κερδοφόροι, τότε αξίζει τον κόπο. Όμως προτείνω ανεπιφύλακτα να απευθυνθείτε σε άτομα που έχουν αποδεδειγμένα βαθιά γνώση του αντικειμένου, κερδοφόρα αποτελέσματα και θετικό ROI (Return on Investment) στο πόκερ, και να αποφύγετε τους κομπογιαννίτες που στα λόγια έχουν κερδίσει τουρνουά στο wcoop.

Poker bots for cheating

Τα Poker bots for cheating είναι μία παλιά ιστορία και δεν πρέπει να συγχέονται με τα βοηθητικά προγράμματα. Ουσιαστικά πρόκειται για αυτοματοποιημένα συστήματα που δημιουργήθηκαν για να έχουν πλεονέκτημα έναντι των ανθρώπων την ώρα του παιχνιδιού, αφού έχουν την ιδιότητα να παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις μέσω μαθηματικών υπολογισμών και προφανώς είναι ανώτερα ακόμη και από τους καλύτερους επαγγελματίες γιατί δεν λειτουργούν με το συναίσθημα, δεν επηρεάζονται από τα bad beats, και μπορούν να παίζουν ασταμάτητα για μήνες μέχρι ο διαχειριστής τους να τα θέσει εκτός λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα Poker bots for cheating είναι εύκολα ανιχνεύσιμα από τις πλατφόρμες, όπως την pokerstars, επειδή οι προγραμματιστές τους είναι καινούργιοι ή δεν ασχολήθηκαν πολύ με το συγκεκριμένο ζήτημα, εν τούτοις οφείλω να ομολογήσω από την εμπειρία μου πάνω στην τεχνολογία πως υπάρχουν τέτοιου είδους αυτοματοποιημένα συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και είναι αδύνατο να εντοπιστούν, εκτός κι αν γίνει κάποια κραυγαλέα γκάφα και πιαστούν στα πράσα, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου πως το κέρδος σε βάθος χρόνου είναι περίπου 2,5% με 4% (εξαρτάται πόσο αδύναμοι είναι οι αντίπαλοι)

Τα συστήματα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη προσομοιάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και μιμούνται τις κινήσεις του εκάστοτε παίκτη που λειτουργεί για λογαριασμό του, προφανώς διότι σε διαφορετική περίπτωση τα μηχανήματα ανίχνευσης θα καταλάβουν πως συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο τη δεδομένη χρονική στιγμή και κατά συνέπεια θα μπλοκάρουν το χρήστη για να προστατεύσουν τους παίκτες του τραπεζιού από ενδεχόμενη απάτη.

Ένα τέτοιο Poker bot που είναι βασισμένο στο artificial Intelligence αρχικά μελετάει τα δεδομένα από τα αποθηκευμένα χέρια του χρήστη και τον τρόπο παιχνιδιού του, μετέπειτα, φροντίζει να μην αποκλίνει από τις συνήθειες ή τις προτιμήσεις του παίκτη για να μη γίνει αντιληπτό, όπως τα τα συνηθισμένα ανοίγματα με κάποια φύλλα από συγκεκριμένη θέση, τον στοιχηματισμό (3 bet, 4 bet), και πολλά άλλα που για να εξηγηθούν χρειάζεται να ειπωθούν τεχνικές λεπτομέρειες που δεν θα τις καταλάβει ο περισσότερος κόσμος.

Συμπαιγνία και απάτες

Δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινότητα του online Poker είναι πως ακόμη και σήμερα δεν έχει εξαλειφθεί η συμπαιγνία και η απάτη από κακοπροαίρετους χρήστες για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, κλέβοντας φυσικά τους ανυποψίαστους συμπαίκτες τους. Βέβαια για να ακριβολογώ στα λεγόμενα μου, τέτοιου είδους απάτες είναι εύκολα ανιχνεύσιμες από τις εταιρείες, όταν γίνεται συστηματικά, απλά τα μεμονωμένα περιστατικά όπου δεν διακυβεύονται ελάχιστα χρήματα, ορισμένες φορές περνάνε στο ντούκου και οι παραβάτες τελικά γλιτώνουν την τιμωρία.

Από την πλευρά μου, σας προτρέπω, εάν αγαπάτε το πόκερ και βγάζετε κάποιο αξιόλογο εισόδημα από τούτη την ενασχόληση να μην προβαίνετε σε τέτοιες ενέργειες, γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σας πιάσουν και μάλιστα και να μη σας δεχθούν και στις υπόλοιπες εταιρείες. Επομένως, καλύτερα είναι να εστιάσετε την προσοχή σας στην βελτίωση των ικανοτήτων σας, γιατί μόνο έτσι θα καταξιωθείτε στο χώρο σας και κατά συνέπεια θα κερδίσετε το σεβασμό των υπολοίπων σπουδαίων συμπαικτών σας.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο πιστεύετε πως έχει στηθεί συμπαιγνία στο τραπέζι σας, δηλαδή δύο χρήστες από την ίδια χώρα είναι επιθετικοί εναντίον σας αλλά μεταξύ τους δεν χτυπιούνται, τότε σας συνιστώ να ενημερώσετε τους διαχειριστές για να επιληφθούν του θέματος, και στην τελική ανάλυση να προστατεύσετε τον εαυτό σας από αυτά τα απαράδεκτα περιστατικά.

Τώρα, όσον αφορά τους ισχυρισμούς ορισμένων χρηστών πώς το παιχνίδι είναι στημένο στο online poker και συνέχεια χάνουν με τα καλύτερα φύλλα από τα χειρότερα, είναι μία άλλη τραγική ιστορία που δεν θα πάψει ποτέ να υφίσταται, γιατί είναι λογικό πως υπάρχει άγνοια από τους αρχάριους παίκτες και πιστεύουν ακράδαντα πως έχουν στηθεί διάφορες συνωμοσίες εναντίον τους για να τους βγάλουν από τη μέση. Ωστόσο είναι αλήθεια ό,τι πολλές φορές εμπλέκεται και ο παράγοντας τύχη, αλλά κανένας σοβαρός παίκτης δεν στέκεται σε αυτές τις ανοησίες.

Βοηθητικά προγράμματα και Poker softwares

Τα βοηθητικά προγράμματα είναι αρκετά διαδεδομένα στην κοινότητα του πόκερ και αναμφισβήτητα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα του κάθε παίκτη για να αποκτήσει ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του, όμως τον τελευταίο καιρό μερικές εταιρείες (π.χ pokerstars) έχουν απαγορεύσει τα περισσότερα poker softwares επειδή προσφέρουν σε κάποιους άνισο πλεονέκτημα, εν αντιθέσει με εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίζουν το ιστορικό των χεριών στις παρτίδες που παίχτηκαν μέσα από μία μεγάλη βάση δεδομένων, τα κρυφά φύλλα, και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Σε γενικές γραμμές οποιοδήποτε λογισμικό χρησιμοποιείται για την χειραγώγηση των αποτελεσμάτων, θεωρείται μία ανήθικη πρακτική που αλλοιώνει το κύρος του αθλήματος, και ορισμένα εξ αυτών λειτουργούν δίχως να απαιτείται καν η ανθρώπινη παρέμβαση, δηλαδή στον αυτόματο πιλότο. Έτσι ορθώς πάρθηκε αυτή η απόφαση για την απομάκρυνση αυτών των εργαλείων, υπηρεσιών και βοηθητικών προγραμμάτων.

Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, εάν θέλετε να μάθετε ποια Poker softwares επιτρέπονται στην εκάστοτε εταιρεία και ποια απαγορεύονται, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιστότοπο τους ή να τους στείλετε μήνυμα από την φόρμα επικοινωνίας για να σας ενημερώσουν πλήρως αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Πού να παίξετε online Poker

Πραγματικά το online Poker έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι και ο καθένας μπορεί να στήσει τη δική του εταιρεία για να διοργανώνει παιχνίδια με αληθινά λεφτά, εν τούτοις η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα της απέναντι σε ετούτη την ακαταστασία και πλέον μόνο οι εταιρείες που έχουν λάβει άδεια από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) μπορούν να δραστηριοποιηθούν νόμιμα στη χώρα μας, καταβάλλοντας φυσικά και τον αντίστοιχο φόρο που τους αναλογεί, κάτι που δεν συνέβαινε κατά τα παρελθόντα έτη.

Επιπλέον μέσα από αυτό το νοικοκύρεμα, έγινε και το ξεσκαρτάρισμα, αφού κάποιες εταιρείες είχα ως έδρα διάφορους φορολογικούς παραδείσους, όπως στις Μπαχάμες, τα Νησιά Κέιμαν κλπ, και λειτουργούσαν ουσιαστικά ως offshores που είναι ένα αμφιλεγόμενο καθεστώς γιια μην καταβάλλονται φόροι και τυπικά να δραστηριοποιούνται ως εταιρείες φάντασμα.

Σε πρώτη φάση, σας συστήνω να παίξετε online Poker μόνο σε αξιόπιστες πλατφόρμες που παίζουν δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος ούτως ώστε να διασφαλίζονται τα κεφάλαια σας σε περίπτωση πού κηρύξει πτώχευση η εκάστοτε εταιρεία, όπως συμβαίνει με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο.

Ο λόγος που επισημαίνω αυτό το στοιχείο έγκειται στο γεγονός πως πριν κάποια χρόνια μία εταιρεία που διοργάνωνε διαδικτυακό τάβλι με χρήματα είχε κηρύξει πτώχευση και οι παίκτες είχαν χάσει τα χρήματά τους, και μετά κανείς δεν μπορούσε να βρω το δίκιο του, δηλαδή πιάστο αυγό και κούρευτο. Φυσικά κάτι παρόμοιο ισχύει και για όσους αρέσκονται να παίζουν στοίχημα, που οι εταιρείες πραγματικά ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Επιπλέον, ποτέ μην αφήνετε αρκετά χρήματα στο λογαριασμό σας, διότι υπάρχει κίνδυνος να μπει κάποιος χάκερ και να κλέψει τα λεφτά σας ή επίτηδες να παίξει και να τα χάσει όλα για να σας προκαλέσει οικονομική βλάβη. Καλό είναι να λαμβάνετε τα μέτρα σας προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, διότι μπορεί στη συνέχεια να είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin